zaterdag 23 april 2016

Blow-up - Belinda Aebi

Op de cover van Blow-up staat een vrouw met een ouderwets fototoestel. Vooral de titel is erg groot en opvallend. Ik vind het een beetje een saaie cover. De tekst op de achterflap klinkt veelbelovend, een “hit and run”, benieuwd hoe het verhaal zich ontwikkelt. Wat ik heel mooi vind, is dat op de achterflap staat aangegeven dat de opbrengst van haar boek naar Artsen Zonder Grenzen gaat. Bijzonder!

Belinda Aebi werkte voor zij ging schrijven als manager van de juwelenafdeling in het horlogebedrijf dat door haar vader werd opgericht. Belinda levert elk jaar een thriller af. Ze heeft zeven boeken geschreven met de inspecteur van de Gentse recherche, Maud Gelderman, in de hoofdrol. In 2010 debuteerde zij met Dubbelspel, nu, in 2016 is het zevende en laatste deel, Blow-up, met Maud Gelderman in de hoofdrol verschenen. Hierna kunnen we een standalone thriller van Aebi verwachten.

Blow-up vertelt het verhaal van Liesbeth Ampe, een 20-jarige meid, die vol in het leven staat. Dit vrije leven wordt binnen enkele seconden uit haar handen gerukt, als ze ’s avonds laat op aan landweggetje wordt aangereden. Diegene die haar aanrijdt is een zeer bekende Vlaming, maar hij raakt in paniek en gaat ervandoor. Liesbeth overleeft het op het nippertje. Wat de chauffeur niet weet, is dat een paar honderd meter verderop Saskia en Ruben in een uitkijkpost zitten. Zij zijn hier om foto’s te maken van wilde dieren. Maar wat ze hier op de foto’s te zien krijgen, verandert hun leven volledig.
Maud en haar team worden erbij geroepen om de zaak van Liesbeth te onderzoeken, maar tasten al gauw in het duister.

‘Vanaf nu zijn we bloedbroeders. Voor altijd. We laten elkaar nooit in de steek.’

Het verhaal wordt vanuit wisselend perspectief verteld, meestal zitten we in het heden, af en toe blikken we terug in het verleden. Ook zien we het verhaal door de ogen van meerdere personages, waardoor het verhaal van meerdere kanten wordt belicht. Hiermee komt er extra diepgang in de gang van zaken en de personages. De personages zijn goed en duidelijk uitgewerkt, vooral Saskia en Lei worden duidelijk naar voren geschoven. Met Liesbeth kan je alleen maar medelijden hebben en respect voor de manier waarop zij vecht om verder te gaan.

Waar ik mij wel heel erg over verbaasde, is dat later in het boek twee personages ineens verliefd zijn en met elkaar verder willen, terwijl er eerder in het boek nog totaal geen link naar is geweest. Ze hebben elkaar slecht twee keer kort ontmoet, wat benoemd wordt tenminste, vond dit een vreemde wending.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in en rond Gent, waardoor er af en toe grappige, of wat onduidelijke uitspraken gebezigd worden. Een uitspraak waar ik dan weer om moest lachen was de volgende:
‘Zijdegijblindmisschien? Gij kieken!’
Daarnaast zaten er af en toe wat zinnen in die ik even een keer moest overlezen omdat deze in Gents dialect waren:
‘Veur wa d’ést? K’meuge veur niemand nie opendoen.’
Leuk om te lezen, maar het remt wel een beetje. Verder is het een zeer vlot boek om te lezen, Aebi heeft een prettig en vlotte pen. De korte en langere hoofdstukken wisselen elkaar af, wat wisselend voor vaart in het verhaal zorgt.

Het verhaal is redelijk spannend en heeft ruim voldoende verrassende twists in zich om door te blijven lezen. Al vond ik tegen het einde het pas echt spannend worden. De dader is al vroeg in het verhaal bekend, waardoor de spanning op een ander vlak hoog moet worden gehouden. Had van mij iets meer gemogen. Desalniettemin is het een spannende en vermakelijke misdaadroman.

‘It’s a thin line between love and hate.’

De onderwerpen die naar voren worden gebracht zijn goed op elkaar afgestemd en passend in het verhaal. Het stukje over de nieuwe medische technieken die worden uitgetest en het vluchtmisdrijf zijn goed gecombineerd binnen de plot. Het is bij sommige van deze ‘uitvindingen’ te hopen dat ze echt op de markt zullen komen, zoals de neurotransmitter die de spraakproblemen bij afasie zouden kunnen verhelpen. Wat zouden veel mensen hiermee geholpen zijn.
Samengevat is Blow-up een vermakelijk boek voor een aantal uren leesplezier, maar het miste nét dat beetje extra spanning.

Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Hiervoor krijgt Belinda Aebi een ruime 3,5 sterren voor Blow-up.Amanda


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten