maandag 11 januari 2016

In memoriam David Bowie

Iets voor acht uur, ik ben later dan gewoonlijk en parkeer net mijn auto bij het werk als nieuws begint met het overlijden van David Bowie. Ik blijf in de auto zitten in een soort van shock. Nee joh, niet David Bowie…niet nu al. Het is vast een hoax of zo…de nieuwslezer vervolgt het bericht dat Bowie’s dood bevestigd is door zijn management. Damn, het is echt waar.

Ik zie me nog zo zitten thuis op mijn bed, 15 jaar en in de ban van Ziggy Stardust. Jean Genie heb ik grijsgedraaid, net als de LP Aladdin Sane waar het nummer op stond. Muren vol met posters. Laatst heb ik uit een soort van jeugdsentiment nog wat plaatjes en nummer opgezocht en bekeken en beluisterd.

A small Jean Genie snuck off to the city
Strung out on lasers and slash back blazers
Ate all your razors while pulling the waiters
Talking bout Monroe and walking on Snow White
New York's a go-go and everything tastes right
Poor little Greenie

The Jean Genie lives on his back
The Jean Genie loves chimney stacks
He's outrageous, he screams and he bawls
Jean Genie let yourself go!

Ik was in awe van Ziggy, vond hem geweldig met zijn androgyne look, rode haar, glamlook…ja ik heb ook even een ‘David Bowie kapsel’ gehad…en toen werd Ziggy gewoon David en bleek ik zijn nummers nog steeds geweldig te vinden. Nog steeds is het nummer Heroes een van mijn favoriete nummers en speelt vandaag op repeat op mijn iPod.

I, I wish you could swim
Like the dolphins, like dolphins can swim
Though nothing,
nothing will keep us together
We can beat them, forever and ever
Oh we can be Heroes,
just for one day

I, I will be king
And you, you will be queen
Though nothing will drive them away
We can be Heroes, just for one day
We can be us, just for one day

Het nummer werd het belangrijkste nummer bij de indrukwekkende film over het leven van Christiane F. over een meisje in Berlijn die verzuipt in de wereld van drugs.  Het nummer was altijd een soort van ‘wat er ook gebeurt, vandaag mag je heel even een held zijn’. Space Oddity nog steeds een van zijn mooiste, The Man Who Sold The World, later nog gecovered door Nirvana en China Girl en ach zoveel meer prachtige nummers. Zijn samenwerking met Lou reed, Iggy Pop, Marc Bolan, John Lennon, Mick Jagger, Tina Turner…het leverde allemaal mooie nummers op. De film Velvet Goldmine geeft een soort van inkijkje in de glamwereld van toen en men zegt dat de film geïnspireerd is op het leven van Bowie, Pop en Reed.
Bowie was ook zelf acteur, Labyrinth en Merry Christmas, Mr. Lawrence waren mijn favorieten, vooral in die laatste film speelde hij geweldig als krijgsgevangene in een Japans concentratiekamp.

Rust zacht David Robert Jones, Rebel, Rebel - je zal heel erg gemist worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten