vrijdag 4 december 2015

Wat vindt Caroline Kuiper van Indigo?

De cover:
Wat een prachtige cover, een licht oog met een felblauwe iris erin. Jammer van het kleine stukje tekst door het oog heen, had niet gehoeven. Sterre is goed en dat wordt op internet goed doorgegeven. Het stukje had beter op de achterkant kunnen staan. De eerste bladzijde geeft het oog in het zwart-wit weer en ieder volgend hoofdstuk begint in de bovenhoek met het oog. Prachtig gedaan.
Ik zal niet doden. Ik zal niet doden. Ik zal niet doden.
Het verhaal:
Rani Diaz moet na twee weken vakantie, met haar vriend Frederik en de kinderen Romy, Cécile en Rune, weer aan de slag als hoofdinspecteur moordzaken. Frederik, die wetsdokter is, heeft nog een week vakantie.
Rani wordt meteen bij een plaats delict geroepen. Daar is een jongen, Sebastian, vermoord en zijn vriendinnetje, Elin, is ernstig ziek aangetroffen en naar het ziekenhuis overgebracht.
De zus van het slachtoffer, Vanja Mybach, heeft haar broer gevonden en de politie gebeld. Sebastian is de hersens ingeslagen en een schroevendraaier is door zijn onderkaak omhoog gestoken.
Vanja is een meisje met een gave dat ze in de toekomst kan kijken. Ze krijgt dan ernstige hoofdpijnen en ziet ongelukken gebeuren. Er is maar één vriendin die haar gelooft en dat is Britt, verder vindt iedereen en zelfs haar ouders Vanja maar vreemd en haar moeder heeft zelfs gedreigd haar op te laten nemen. Vanja droomde dat haar broer in gevaar was en is op onderzoek gegaan, maar vond hem te laat. Natuurlijk gaat de eerste verdenking naar Vanja.
Vanja en Sebastian worden opgevoed door hun moeder, die altijd dronken is sinds haar man bij haar is weggegaan. Hun moeder verdient geld met drugssmokkel.
Elin is de dochter van Bruno Corthout, eigenaar van de fastfoodketen “Speedy”. Haar moeder is overleden en haar vader is hertrouwd met Claire Rasmussen, een chirurg die op de spoedeisende hulp werkt. Zij hebben nog twee dochtertjes gekregen. Claire is ook eerder getrouwd geweest, maar heeft haar man en zoontje verloren bij de Tsunami in Thailand van 2004.
Het onderzoek naar de moord op Sebastian verloopt stroef. Wanneer Rani in het glazen huis waar de moord is gepleegd nogmaals rondkijkt vindt ze een kluitje aarde. Er is dus iemand geweest nadat het huis was verzegeld. Plots staat Rani oog in oog met een gorilla die zijn vinger over zijn hals veegt, als van: ik maak je dood.
Vanja tekent haar dromen en ook tekent zij een gorilla. Rani heeft dit niet naar buiten gebracht, dus hoe kan Vanja dit weten? Ondertussen ligt Elin nog steeds op de intensive care en weet men niet waarom het meisje zo ziek is.
Wanneer Margot de Cock vermoord wordt gevonden met een ingeslagen schedel en gezicht en talloze messteken in haar lichaam, gaat Rani in het verleden graven om te kijken of ze een rode draad kan vinden tussen de moorden. Rani vindt een oud dossier met een onopgeloste moord, waar twee tieners ook op gruwelijke wijze zijn verminkt met een klauwhamer en een priem.
Mijn mening:
Een ijzersterke ‘Rani Diaz thriller’. Bloedstollend spannend en met een plot die op een gegeven moment duidelijk wordt, maar het hoe en waarom blijft dan nog even een raadsel.
Het team van Rani wordt tot het uiterste gedreven en er wordt echt alles aan gedaan om de moordenaar op te sporen.
Het privéleven van Rani is gelukkig stabiel, maar dat van haar collega Simons staat onder spanning. Rani draagt een geheim mee wat ze Simons moet vertellen, maar wat ze heel erg moeilijk vindt.
Het is een verhaal met louter verliezers en waar duidelijk wordt gemaakt dat de buitenkant vaak maar schone schijn is. Bijna iedereen draagt wel geheimen met zich mee.
Een moordverhaal met vele verhaallijnen die tot het uiteindelijke plot leiden.
Spanning: 5
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5 
5 sterren
Caroline Kuiper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten