vrijdag 4 december 2015

Geestesoog - James Dashner

Titel: Geestesoog
Auteur: James Dashner
286 pagina’s
Uitgeverij Q
ISBN 9789021400068
Recensie door Miriam Bakker


Het water was al net zo hard als hij had verwacht. Zo hard als beton. Zo hard als de dood.

Michael is een gamer, een hacker en een verdomd goeie ook. Samen met zijn vrienden Bryson en Sarah speelt hij graag Lifeblood Deep. Een virtueel spel waar alles net echt is, waar je kunt zijn wie je maar wil en waar je kunt doen wat je maar wil. Je ‘virtuele ik’ kan daar dood gaan en je ‘echte ik’ wordt gewoon weer wakker uit de ‘Slaap’ in je ‘Grafkist’.
Maar er gebeuren vreemde dingen in de game. Iemand gijzelt gamers met verstrekkende en afgrijselijke gevolgen. Een gamer genaamd Kaine schijnt hierachter te zitten. De overheid vraagt Michael en zijn vrienden om de losgeslagen gamer op te sporen. Een levensgevaarlijke opdracht en ‘nee’ is niet het antwoord dat men wil horen.

Het gerucht gaat dat die Kaine mensen in de val lokt terwijl ze zich in de Slaap bevinden en hen dan niet meer wakker laat worden. Sommigen worden daardoor tot zelfmoord gedreven. Dat is toch niet te geloven? Een cyberterrorist.

Het begint meteen al heftig. Michael is aan het gamen en in het spel, Lifeblood Deep, moet hij een meisje ervan weerhouden zelfmoord te plegen. Als hem dat lukt, dan scoort hij extra punten en is hij dichter bij het volgende level in het spel. Eitje, denkt Michael, maar dat blijkt het absoluut niet te zijn...en Michael begint zich, zeker na wat het meisje hem verteld heeft,  af te vragen of het allemaal wel een spelletje is.
Als hij een dag of twee later naar school loopt, wordt hij ontvoerd door mannen in pakken en een grote zwarte auto met geblindeerde ramen. Hij wordt naar VirtNetSecurity gebracht waar hij door agent Weber wordt gevraagd te helpen met het opsporen van Kaine en iets wat de Sterfelijkheidsdoctrine wordt genoemd.

De Sterfelijkheidsdoctrine. Op dit moment weten we daar nog maar heel weinig van. Het is iets wat verborgen ligt in het VirtNet, ergens buiten het bekende deel daarvan. Het is een bestand of programma dat ernstige schade kan aanrichten, niet alleen in het VirtNet, maar ook in de echte wereld.

Samen met zijn vrienden Sarah en Bryson (die hij overigens nog nooit in het echt heeft ontmoet, alleen in de virtuele wereld) gaat hij op zoek naar Kaine. Een barre zoektocht door games en codes begint. Een zoektocht op leven en dood, wat is echt en wat niet? Wie is er te vertrouwen en wie niet? De drie vrienden worden aan alle kanten tegengewerkt door Kaine, maar wie is hij?
Ze kunnen enkel en alleen vertrouwen op elkaar en op hun vindingrijkheid. En de hele tijd heeft Michael het gevoel dat er iets niet klopt…

Het geluid werd onverdraaglijk hard, zodat het leek alsof de muren van alle kanten op hem af kwamen om hem plat te drukken. Er vormde zich een schreeuw in zijn longen, een wanhopige smeekbede om redding die woest kolkend door zijn keel stroomde en zijn mond uit schoot, maar onmiddellijk verloren ging in de storm van licht en geluid.

Geestesoog is het eerste deel in de Sterfelijkheidsdoctrine-trilogie. Met zijn vlotte schrijfstijl neemt Dashner je mee in een spannend verhaal vol actie waarbij je nauwelijks kans krijgt om adem te halen. Er zit geen rustig moment in. In het begin had ik moeite met de termen die rondgestrooid werden, maar dat is iets wat vanzelf duidelijk wordt. Naar mate het einde naderde, werd het voor mijn gevoel wat rommelig, maar het uiteindelijke plot was een verrassing. Een wending waardoor ik uitermate nieuwsgierig ben naar het volgende deel: Cyberbrein!


3,5 sterren


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten