maandag 12 oktober 2015

Shortlist Hercule Poirotprijs 2015

Zaterdagmiddag werd de shortlist bekend gemaakt voor de Knack Hercule Poirotprijs. Van de 41 boeken werden er vijf op de shortlist geplaatst. Patrick Conrad, Toni Coppens, Jos Dewit, Anne-Laure Van Neer en Rudy Soetewey zijn de genomeerden voor de prijs die 31 oktober uitgereikt gaat worden op de eerste dag van de Boekenbeurs
Die dag wordt de 18e winnaar van de Hercule poirotprijs uitgereikt. Naast een gepersonaliseerde ‘Mont-Blanc Tolstoi Writers edition’-pen , wint men 5.000 euro.
Toni Coppers, die verleden jaar de Knack Hercule Poirotprijs binnenhaalde met 'Dood water', is deze keer genomineerd met 'De vleermuismoorden' ( Uitgeverij Manteau).Patrick Conrad was ook verleden jaar genomineerd met 'Walker' en is deze keer weer van de partij met "Moco"(uitgeverij Vrijdag). Daarmee is Conrad al voor de vijfde keer genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs. Tijd dus om hem eindelijk te winnen. Alhoewel dat zo vaak nomineren geen reden moet zijn om de prijs te winnen.
De drie andere genomineerden zijn Jos Dewit met "Weg" (Witsand Uitgevers), wat ik echt een heel goed boek vind en nu zeer actueel is met de vluchtelingenproblematiek , Anne-Laure Van Neer met 'Justine' (Kramat) niet gelezen nog, maar werd genoemd bij ons in de Thrillerlezersfacebookgroep als een aanrader door schrijfster Marja west en Rudy Soetewey met 'Bewijs het maar' (Kramat).
Dewit probeert met deze derde thriller opnieuw zijn literaire carrière te lanceren nadat hij ooit met zijn verhaaldebuut de Debuutprijs scoorde terwijl Soetewey de Knack Hercule Poirotprijs 2011 reeds won met 'Getuigen'. Anne-Laure Van Neer is de  zogenaamde outsider tussen alle bekende namen, maar hoe leuk als deze outsider er met de hoofdprijs van door gaat?
De jury bestaat uit zes leden, waarvan drie iets met Knack te maken hebben en iemand van VTM nieuws en van Het nieuwsblad-De Standaard. De namen zijn voor ons Nederlanders verder niets zeggend, dus vandaar de keuze ze zo te omschrijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten