woensdag 18 maart 2015

Wilma Geldof schreef een zeer bijzondere roman

Voor je in het boek begint, valt je de mooie omslag op. Zwart wit foto's, ook aan de binnenkant . De foto's zijn intrigerend en laten je langer kijken dan je normaal naar een kaft doet.

Het boek vertelt het verhaal van Maarten. 

Maartens vader is fervent NSB-ER , ver voordat de Duitsers Nederland binnenvallen op 10 mei 1940. Algemeen belang gaat voor individueel belang en ieder moet offers brengen.
Maartens oudere broer Walter is de trots van pa en Maarten is een moederskindje volgens hem.
Maar Maarten wil dat zijn vader ook zo trots op hem wordt ! Net als op Walter.
Hij wordt enorm gepest op school omdat hij uit een NSB gezin komt.
Zijn beste vriend wil niet meer met hem gezien worden. Met een belangrijke reden blijkt later na de oorlog op de reünie van de HBS. Op school eet hij in de pauzes zijn brood in de wc. Regelmatig wordt hij hevig mishandeld.
Toch blijft hij geloven in het gelijk van zijn vader. Die legt dagelijks uit waarom Hitler goed is voor Nederland. En vertelt waarom de Joden naar werkkampen gaan: iedereen moet een steentje bijdragen en anders zouden de Joden niet willen werken.


"Over het weer of over de buren of het eten sprak zijn vader nooit. Alleen over grootse zaken. En hij vertelde alles zo dat zijn moeder en hij ademloos naar hem luisterden als naar muziek. Vaak luisterden Maarten alleen naar de klank van zijn vaders stem, naar de passie, het vuur, het ritme, en was het alsof hij de koning op zijn trompet hoorde blazen. Beloftevol en opzwepend."

Maarten gaat vervolgens naar de Reichsschule, waar hij met aanhangers onder elkaar is en men wordt opgeleid om later te kunnen vechten. Walter valt aan het front tegen Rusland. De oorlog komt ten einde.


Wanneer Maarten negentien jaar is, de oorlog is inmiddels voorbij, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel tegen de nazi's gekant en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Hanne blijft vragen stellen en Maarten vertelt steeds meer. Moeizaam gaat hij dingen inzien van de andere kant gezien.
Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan, wat hem mogelijk wordt nagedragen?

Mijn mening

Wat een boek! Je wordt heen en weer geslingerd tussen allerlei gevoelens. Boosheid, verbijstering, verdriet, enzovoort.
Ik leefde ontzettend mee met Maarten. Je snapt echt waarom Maarten zo denkt en voelt als hij doet. Je snapt waarom hij bepaalde keuzes maakt.
Hoe de mensen in zijn omgeving met hem omgaan roept medelijden op.
Onlangs was ik bij de boekpresentatie van een anders oorlogsboek over NSB-kinderen waar Maarten van Rossem vertelde dat iedereen na de oorlog opeens in het verzet had gezeten. Terwijl er niet meer dan 25.000 werkelijk heldhaftig waren!
Zoals Hanne Maarten aanspreekt dat hij toch moest weten van de verschrikkingen en daar niks aan deed. Maarten kaatst de bal terug met de vraag wat zij nou helemaal deed aan de verschrikkingen? Ook niets. De Nederlanders leefden zo veel mogelijk hun gewone leven. Begrijpelijk: niet iedereen kan een held zijn.
Alleen als Nederland bevrijdt is komen de monsters in mensen naar boven. Mensen duwen de verdachte van NSB praktijken in de oude concentratie kampen en ze worden daar net zo behandeld als men zo verafschuwde aan de vijand. Er wordt verkracht, mishandeld, mensen liggen met velen in een klein strobedje enz., krijgen waterige soep. Maarten spreekt de gedachte uit dat als zijn bewakers al zo handelen, hoe zal het buiten dan wel niet zijn.

Wilma Geldof schreef een zeer realistisch boek welke ik op elke school bij geschiedenis zou willen aanraden. Een zeer mooi geschreven boek waar eens naar de andere kant gekeken wordt.
Maar dit boek is zeer toegankelijk ook voor ons volwassenen. Heel knap hoe de schrijfster dit heeft gedaan. Vaak is YA een te makkelijk leesbaar verhaal waar je vluchtig doorheen schiet. Dit boek zal je raken!
Echte aanrader die je moet lezen. Is mijn mening!


4,5 ster
Ink Kroon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten