Downloaden: een probleem dat steeds groter wordt. Alles wat digitaal is, is te kopiëren, of het nu een film, muziek of boek is. Men probeert al jaren iets te verzinnen op het vermenigvuldigden van auteursrechtelijk materiaal en iedereen ziet klaarblijkelijk nog steeds niet in dat dit een onmogelijke opgave is. Of het nu leesboeken, studiemateriaal of naslagwerken zijn, wie heeft ze niet onder een kopieerapparaat gelegd? Niets heeft dit proces kunnen stoppen, geen rechter of andere gerechtelijke instantie. En met de komst van het internet en de digitale techniek is het alleen maar in een stroomversnelling terechtgekomen en er niet beter op geworden. Mensen die boeken, films en muziek downloaden zullen het in de toekomst nog steeds blijven doen. Het maakt niet uit wat het kost, zelfs al zouden de prijzen zakken naar een euro per film, boek of CD. Dit soort mensen zullen niet veranderen en hun TABLET, PC of USB stick blijven vullen tot aan de nok.
"Alle mensen downloaden omdat de eBooks te duur zijn." en "Ik ga voor mijn eBooks betalen als de prijs omlaag gaat." Twee veel gehoorde kreten die je dagelijks hoort en kan vinden wanneer je de internetsites afstruint. Het zijn ook de meest goedkope smoezen die ze konden verzinnen. Ze moeten gewoon de waarheid zeggen en er voor uitkomen dat ze simpelweg niets willen betalen. Het moet gewoon gratis. Volgens een universitair onderzoek blijken downloaders een niet te genezen groep in alle leeftijdscatagorieën. Mensen met veel of weinig geld, ze doen het allemaal. Maar doen ze het nu om te lezen of gewoon om een verzameling aan te leggen? De meneer uit onderstaande reactie, lijkt mij niet bepaald een lezer:
"ik heb ongeveer 15.000 e-Books x jullie prijzen dan zou ik wel een heel erg goede baan moeten hebben om dat te bekostigen. Mijn usb stick heeft nu (volgens de boekwinkel) een waarde van € 262.500, voor dat bedrag kun je een huis kopen. Zolang die hoge prijzen blijven, zolang zal ik blijven proberen e-Books op een illegale wijze te verkrijgen."
Of is het de prijs van een e-Book? Wat zou er gaan gebeuren als men ze vijf euro maakt? Zou dat de verkoop gaan stimuleren en het downloaden stoppen? Nee, het zal gewoon blijven toenemen en ook op deze manier het illegaal toe-eigenen geen halt toebrengen. Ik kwam een reactie tegen van iemand die fantasyboeken schrijft, gewoon omdat hij het leuk vindt. Maar zijn e-Books deden niet veel. Zelfs niet toen hij de prijs verlaagde van tien naar vijf euro. Het enige wat zijn verkoopaantallen liet stijgen was de prijs nog drastischer te verlagen, namelijk naar nul euro. Opeens werden er meer dan honderd per dag gedownload. Opeens was zijn boek wel in trek. Dus trek die optie van vijf euro maar gelijk door de plee, want die werkt niet.
Dan is er ook nog de categorie mensen. die vindt dat boeken maar gratis moeten zijn. Het is immers informatie en daar hebben ze recht op, althans volgens hun visie. Ze betalen immers ook een thuis-kopieerheffing dus die auteurs moeten maar niet zeuren. Je zou zeggen dat schrijvers geen kwaad kunnen doen bij dit soort mensen, maar is dat ook zo:
"Lieve mensen wat zijn jullie toch verdwaald met jullie kleinburgerlijke zorgen om centjes. Schrijf als je dat leuk vindt, vraag er geld voor, prima; er zijn er vast die je willen betalen. Maar als het je dwars zit dat het niet genoeg oplevert, verzin dan iets anders positiefs, creatiefs, nuttigs om je monetaire behoefte te bevredigen. Ga niet zitten kniezen, zeuren, peuren! Geen boze Breinen op mensen af sturen, geen gedoe met geniepige DRM’s, valstrikken, nare waarschuwingen, bedreigingen: dat is de weg naar de leegte! Schrijf en vermenigvuldig het!"
Of deze dan:
"Tsja e-Books, wat een gezever van die Giphart. Ik heb ooit van hem de uitspraak gehoord: “Maakt niet uit, het enige dat een schrijver wil is gelezen worden” Ja ja, maar hij vergat er bij te vertellen "als ze maar betalen”… Ik ga meteen alle Giphart boeken van mijn e-Reader verwijderen."
Uitgevers zijn ook volgens hen de grootste zakkenvullers. Die verdienen het meeste en schepen de auteurs ook maar af met een schijntje. Maar is dat ook zo? Laten we het papieren boek eens als voorbeeld nemen. Het schijnt dat de mensen vergeten dat er ook zoiets bestaat als het CB waar de boeken liggen opgeslagen, dit kost geld. En laten we de boekhandel niet uitsluiten, die willen immers een zo hoog mogelijke korting hebben en daar gaat al bijna de helft naartoe. En de drukker, papier is niet gratis en de mensen die er werken moeten ook betaald worden. Promotie, reclame, ook dit kost geld. En dan is er nog de auteur, zonder deze factor zou het boek niet eens bestaan. Meestal 10% van de verkoopsprijs maar als je topper bent ligt dit percentage echt veel hoger. Zijn de uitgevers nu echt zakkenvullers? En hoe zit dit dan in elkaar met e-Books?. Inderdaad, hier liggen de winstmarges hoger. De drukker, het CB, en de boekhandel vallen af. De auteur krijgt nog steeds zijn percentage en de uitgever ineens veel meer. Maar moet daarom volgens menige lezer dan ook maar gelijk de verkoopsprijs zakken met meer dan 50%-60%? Is het immers niet de keuze van de lezer om het op zijn reader te zetten? Het hoeft niet, maar mag wel. Een verlaging van 30% is dan ook in mijn ogen niet raar en naar mijn inziens meer dan billijk. Zo kunnen ze ook een beetje het verlies van de gedownloade boeken goedmaken.
Maar zelfs de mensen die altijd beveiligde boeken kopen en tevreden zijn met de prijs, zijn er op hun manier ook klaar mee. Ze klagen steen en been over alle beveiligingen, omdat het steeds moeilijker voor ze wordt om ze op verschillende e-Readers te plaatsen. Maar dan komt er opeens het nieuws dat er een nieuwe beveiliging is, het digitale watermerk. Iedereen heeft nu de mogelijkheid om hun boek op elk apparaat te installeren en zelfs ook nog om het te vermenigvuldigen. De verwachting zou dan zijn dat iedereen eindelijk blij is. Maar het tegendeel is waar. Het is nog steeds niet goed, want men moet namelijk de goedkeuring geven om zijn gegevens te laten registreren bij Brein, onze mediawaakhond. Iedereen krijgt namelijk een unieke identificatiecode, wat moet voorkomen dat deze boeken worden geplaatst op downloadsites. De uploaders kunnen geïdentificeerd worden door middel van deze code. Op zich niets mis mee, laat de uploader maar gepakt worden. Maar nu komt er ook beklag vanuit deze hoek.
Natuurlijk hebben sommigen gelijk dat het een ramp is als je je gekochte boek maar op één bepaalde reader kan zetten. En natuurlijk hebben sommigen gelijk dat jouw boek met jouw unieke code op een uploadsite kan belanden als je hem deelt met iemand anders. Maar deel hem dan niet en hou hem alleen op je eigen e-Reader. En natuurlijk is dit een angstaanjagend scenario. Wat als iemand een hekel aan je heeft en je leven wil verwoesten? Hij hoeft alleen maar een boek te uploaden dat jij gekocht hebt en de rapen zijn gaar. Jij krijgt alle rechthebbenden achter je aan en zullen je bankrekening aardig laten slinken en de schade op jou verhalen.
Tot hier neem ik het voor de uitgevers op. Want als ik lees dat de intentie bestaat dat er een soort Spotify moet komen voor boeken, waar iedereen beter van moet worden, dan krijg ik toch een ander soort kijk op deze zaak en en een raar onderbuikgevoel. Dan begin ik toch echt te twijfelen of het wel in het voordeel van de auteur werkt. De oplossing die het illegale downloaden moet tegengaan moet een soort Spotify voor boeken worden en we noemen het Bookify! Eureka, dat is het! Dan krijgt iedereen gewoon betaald en het probleem is opgelost. Maar is dit eigenlijk wel zo? Wat zijn nu eigenlijk de vergoedingen voor een auteur wanneer hij via Bookify te downloaden is? Tot op heden is er nog steeds niets over bekend. Is het zo'n hekel onderwerp dat dit maar zo lang mogelijk onder een sluier van mysterie moet blijven liggen?
Als het net zo gaat zoals met Spotify, wat we nu hebben voor muziek, dan vrees ik helaas het ergste. Want, wat is er aan de hand? Spotify streamt muziek en u betaalt een x bedrag per maand om te luisteren. Elke keer dat je een stream start, krijgt de platenmaatschappij en muzikant een bedrag, dus iedereen blij. Maar wanneer je de hele gang van zaken goed volgt op het internet, zul je lezen dat muzikanten hier eigenlijk helemaal niet blij mee zijn. Ze krijgen rond de 20 euro voor 10.000 streams. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dit per stream niet in verhouding staat met het bedrag wat men krijgt voor een download via iTunes. Maar de allerbelangrijkste factoren die de platenmaatschappijen niet vertellen, is het feit dat ze meedelen in de advertentieopbrengsten en aandelen krijgen in Spotify zelf. Dit gaat in het zakje van de maatschappij en de muzikant moet het maar doen met wat hij nu krijgt. Beter iets dan niets, want zo redeneert men daar in de muziekwereld. Als het op Pirate Bay belandt heb je niets.
Maar hoe wordt dit dan geregeld met de auteurs van boeken die binnenkort te downloaden zijn? Ik vrees voor een zelfde scenario als in de muziekwereld en krijg sterk het vermoeden, dat de uitgevers bezig zijn om een zelfde deal te sluiten buiten alle auteurs om. Ik ben bang dat dit uitdraait op een vergoeding die men momenteel ook krijgt als het boek wordt uitgeleend via een bibliotheek, dus drie keer niets. Dit zal ook een strop worden voor beginnende auteurs, want hoeveel keer zal hun boek gedownload worden? Wat zal het loonstrookje worden van deze mensen? Niet hetzelfde als van gerenomeerde auteurs, dan kan ik je wel vertellen. Dat zal aardig bijklussen worden voor een auteur en misschien kan het wel opgevangen worden met voorleesavonden in de Amsterdam Arena en de Kuip in Rotterdam. En de uitgevers? Die lachen zich op deze manier drie slagen in de rondte. Dit is voor hen de ultieme constructie.
Krijgen we met deze Bookify geen generatie die helemaal niets meer wil betalen? Ja, dat krijgen we als we inderdaad de prijzen gaan verlagen voor e-Books. Daarom ben ik een voorstander om de prijs van een e-Book te laten voor wat het is. Sterker nog, maak het maar net zo duur als zijn papieren variant. Zo hou je beide kanten van de weegschaal in evenwicht. U wilt immers een digitaal exemplaar, waarom voor minder? U wilt het graag op uw e-Reader hebben, waarom moet een uitgever / auteur hier de dupe van worden? Vindt u het te duur, download het dan niet en koop gewoon een papieren exemplaar. Dit geeft u ook gelijk de mogelijkheid om ermee te doen wat u wilt. Uitlenen, verkopen of steek gezellig de openhaard ermee aan. Geen angsten meer voor Brein en geniet weer van uw nachtrust zonder gillend wakker te worden van een nachtmerrie, dat uw digitale exemplaar op een uploadsite terecht komt. Stop met die idiote ideeën over een Bookify en stamp al die e-Books vol met digitale watermerken. Zover ik heb kunnen constateren zijn ze goed in de boeken verstopt en er praktisch niet uit te halen. Hang alle uploaders ondersteboven en kleed ze uit tot op het bot. Hebben ze geen geld? Leg beslag op alles wat ze bezitten, misschien leren ze het dan een keer. Verbied alle torrentsites en leg die ook megaboetes op, maar ga in hemelsnaam niet lopen goochelen met e-Books. Ik denk ook dat wanneer men aan deze prijs gaat morrelen het papieren boek een snelle dood zal sterven. Ik zie ook het doemscenario opduiken dat er nog meer boekhandels zullen verdwijnen, en dat de drukkerijen snel zullen volgen. Houd het boek in ere en laat het gewoon papier blijven.
Chris
En check deze link met een vragenlijst eens:
https://docs.google.com/forms/d/1Wv0qMKRTnPqkL-ciLfBPe04iKha7bfndWFM5lyoh3rQ/viewform
https://docs.google.com/forms/d/1Wv0qMKRTnPqkL-ciLfBPe04iKha7bfndWFM5lyoh3rQ/viewform
Ook benieuwd naar de uitkomst?
https://docs.google.com/forms/d/1Wv0qMKRTnPqkL-ciLfBPe04iKha7bfndWFM5lyoh3rQ/viewanalytics
https://docs.google.com/forms/d/1Wv0qMKRTnPqkL-ciLfBPe04iKha7bfndWFM5lyoh3rQ/viewanalytics
En als laatste een link naar de mensen die dit hele circus veroorzaken het DutchReleaseTeam:
Check vooral de lijst met boeken die erin staan. Misschien staat u er zelf wel bij.
Heb er wel eens aan gedacht een e reader aan te schaffen. Makkelijk voor vakanties enzo. Ik zou er gewoon voor betalen, net zo als ik nog steeds cd's koop en dvd boxen aanschaf. Ik hou echter teveel van papieren boeken dus nog steeds niet aan de e reader ben begonnen. Wat me ook tegenhoudt is het gedoe van het downloaden. Hoor allerlei horrorverhalen over dat dat steeds mislukt, verandert en moeilijker wordt. Ik ben een echte digibeet met weinig geduld. Maar erg belangrijk vindt ik ook dat schrijvers, uitgevers etc gewone hard werken dus daar ook voor betaald dienen te worden, net als ik gewoon loon krijg.
BeantwoordenVerwijderenDit is een heel interessant stukje leesvoer, iets om over na te denken. Prima!
BeantwoordenVerwijderenSinds ik het ebook heb leren kennen gaat daar ook mijn voorkeur naar uit.Thuis op de bank het boek dat je wilt lezen in no-time op je reader.De ebooks zijn zowiezo goedkoper dan de papieren versies soms wel 50%.Daarom vind ik het gezever dat de prijs van ebooks goedkoper moet.Iedereen die er aan meewerkt om een boek op de markt te brengen moet gewoon goed betaald krijgen voor zijn werk.Want waar zijn wij lezers als schrijvers hun pen aan de wilgen hangen omdat er geen droog brood mee te verdienen valt.
BeantwoordenVerwijderenWil Rompelberg Hokke
Helemaal mee eens Wil, goed gezegd!
VerwijderenIk bezit 2000 boeken op papier en tigduizend gedownload voor mijn reader, als ik iets echt goed vind dan koop ik het.
BeantwoordenVerwijderenIk vind dat het gezeur over downloaden eens op moet houden, het is er en het gaat echt niet weg door het gezeik erover.
ook is het erg vreemd dat je niemand er over hoort dat de auteurs die het internet omarmen er goed aan verdienen.
Men wil zich gewoon niet aanpassen in een wereld die verandert, het shoppen tegen downloaden is niets ander dan als moraalridder vermomt conservatisme van mensen die bang zijn voor die veranderende wereld en zich weigeren aan te passen ondanks al het bewijs dar het internet mits goed gebuikt de auteur veel meer oplevert dan een uitgever.
Die bange conservatistische houding van de anti downloaders is om van te kotsen, auteurs verdienen nog steeds miljoenen en de uitgevers ook dus eigenlijk word alleen de downloader er beter van en verliezen de auteurs en uitgevers lang niet zo veel als ze beweren.
VincZ.