woensdag 26 februari 2014

"Illusie"- Andrew Mayne


Uitgever: De crime compagnie
ISBN: 9461081079
Verschenen: februari 2014


Een tienermeisje kruipt negen maanden na haar dood, schijnbaar onaangetast door de tijd, uit haar graf. Een engel valt uit de lucht midden op Times Square in New York. Deze en andere bizarre onverklaarbare moorden zijn het werk van een seriemoordenaar die al snel bekent komt te staan als De Tovenaar.
Het zijn moorden die de FBI met stomheid slaan omdat deze moordenaar in geen enkel profiel lijkt te passen. Dan besluit de FBI om "out of the box" te denken en agente Jessica Blackwood wordt achter haar bureau vandaan gehaald en op de zaak gezet. Jessica is een telg uit een beroemde illusionisten familie. Voor ze bij de FBI ging werken heeft ze zelf ook met groot succes als illusionist gewerkt. Door haar achtergrond en ervaring is zij de perfecte persoon om het team dat de Tovenaar moet vinden te versterken. Jessica kijkt anders naar de moorden als haar collega's en zoekt naar de truc achter de illusies die de Tovenaar weet op te roepen.
Ondanks de inzet van Jessica laat hij de zaken steeds meer escaleren, hij is de FBI steeds een stap voor en laat niets aan het toeval over. Lukt het Jessica om de moordenaar te ontmaskeren voor ze zelf het doelwit van zijn kunsten wordt ?Andrew Mayne is naast schrijver en filmmaker ook goochelaar en bedenker van goocheltrucs. Illusie is dus geschreven door iemand met verstand van zaken. Dit is in het verhaal dan ook goed te merken en maakt het geloofwaardiger. Het boek is een originele en mooie mix van thriller en magie, dat ik met plezier gelezen heb.

Illusie start met een proloog die je als lezer nieuwsgierig maakt en intrigeert zodat je snel verder wil lezen. Daarna wordt op een leuke manier de aantrekkelijke en slimme Jessica geïntroduceerd.

Het blijkt al snel dat Jessica niet blij is met deze opdracht omdat ze bang is om als "het goochelende stuk" gezien te worden en niet als een serieuze FBI agente. Toch is juist haar ervaring als illusionist van groot belang om de Tovenaar te ontmaskeren. Deze gevoelens worden goed in het verhaal verwerkt. Het verhaal is goed opgebouwd met spannende en onverwachte wendingen. Het zou zonde zijn om hier wat over te vertellen omdat het juist de kracht van dit boek is dat je je constant afvraagt hoe het allemaal in elkaar zit en hoe dit af gaat lopen. Het einde is apart en goed gevonden. Een klein minpuntje is wel dat het vrij abrupt eindigt en het lijkt alsof er nog een vervolg gaat komen.


Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld door Jessica. Haar vertelstijl is uitgebreid en moet je liggen. Jessica kan tijdens het vertellen over de moordzaken behoorlijk afdwalen en uitwijden over haar familie. Toch blijkt het altijd iets toe te voegen aan het verhaal en geeft het interessante informatie over illusionisten. Dit haalt de vaart wat uit het verhaal, maar wat mij betreft is dat in dit boek geen gemis. Het is juist veel te leuk om te lezen over het kat en muisspel dat tussen de Tovenaar en de FBI gespeeld wordt. Je krijgt een kijkje achter de schermen van een illusionist gecombineerd met intelligent speurwerk. Hierbij wordt zowel door de FBI als door de Tovenaar op een geweldige manier gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de moderne techniek biedt.

Ook is het boeiend om te lezen hoe Jessica observeert, puzzelt en mogelijkheden bespreekt. Ze denkt als een illusionist en legt regelmatig van alles uit aan haar collega's (en aan de lezer). Haar collega's zijn helemaal in verwarring gebracht omdat de Tovenaar zijn moorden in lagen van misleiding en illusies wikkelt. Met hulp van de media weet hij zelfs een deel van zijn “publiek" er van te overtuigen dat wonderen echt bestaan. Tijdens het lezen besef je hoe kwetsbaar mensen eigenlijk zijn voor bedrog en oplichting en wil je weten hoe de truc werkt.


Naast Jessica en de onbekende intrigerende tovenaar heeft de schrijver nog een aantal leuke en kleurrijke personages neergezet. Deze personages worden niet heel uitgebreid uitgewerkt maar gezien het leesplezier en het fascinerende thema is dit niet echt een punt.
In het boek duikt regelmatig de knappe mysterieuze en gevaarlijke Damian op in het leven van Jessica. Een figuur die niet geloofwaardig is als je er echt over na denkt, maar tijdens het lezen het boek wat mij betreft net iets extra's geeft.

Dit boek is een aanrader, zeker voor de liefhebbers van illusionisten en/of goochelaars ontmaskerd.


Connie 
4 sterren .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten