donderdag 29 juli 2021

Russische poppetjes van Jos Pierreux

 

   


Kwade vloek

Naar goede gewoonte komt Jos Pierreux ook dit jaar met een nieuwe ‘Luk Borré’.  ‘Russische poppetjes’. 

Jos Pierreux draagt het boek op aan Graaf Burgemeester Leopold Lippens.  De burgervader en fenomeen in Knokke en ver daarbuiten is onlangs overleden.  Terwijl zijn geest hoogstwaarschijnlijk nog rondwaart in de badstad is ook Jos hem nog niet vergeten.  Door het boek aan hem op te dragen wil de schrijver zijn nagedachtenis eren.

De titel van het boek en de uit krantenpapier geknipte bebloede vlinder op de cover vallen niet onmiddellijk samen te rijmen.  Tegelijkertijd eenvoudig en mysterieus.  Verzekerd van de wetenschap dat de keuze van de auteur inzake boekcovers nooit gratuit is, duik ik het boek in.

De opbouw van ‘Russische poppetjes’ rust op pijlers uit ‘Het Grootboek der Decimalen’.  Elk deel is een decimaal dat wordt ingeleid door een fragment uit een ‘cursus’ die gespeend lijkt van enige beroepsethiek.  Die passages die qua lay-out wat weg hebben van een gedicht maar dat allesbehalve zijn, situeren zich in het verleden (zo’n jaar vóór de bizarre voorvallen in Knokke), maar ‘orchestreren’ de gebeurtenissen in ‘Russische poppetjes’.

Russische poppetjes’ pikt de draad op daar waar ‘Het tweede skelet’ eindigde.  ‘Het tweede skelet’ vooraf lezen is niet echt noodzakelijk voor een goed begrip van deze misdaadroman, maar het geeft wel meer inzicht in de gevoeligheden die spelen binnen het Knokse politiekorps en in het leven van Luk Borré. 

Theofiel Mangels heeft zijn troon terug ingenomen en het is wellicht moeilijk te geloven, maar hij is onuitstaanbaarder dan ooit.  Luk Borré heeft de flop waarop de cold case in ‘Het tweede skelet’ is uitgedraaid nog niet verteerd.  Hij maakt als inspecteur opnieuw deel uit van het speurdersteam, maar of hem dat enige rust brengt is maar de vraag.

In de Van Steenestraat komt de ene na de andere melding binnen: geweld op straat, homejacking, home invasion, … .  Bovendien lijkt er een bendeoorlog te zijn uitgebroken tussen jonge Daxers en berijders van zware motoren.  Geen enkele gedupeerde wenst echter klacht indienen.  Bij de Knokse politie rijzen hoe langer hoe meer vragen.    

‘Russische poppetjes’ volgt deze keer van heel dichtbij Luk Borré en zijn nieuwe brigadier Walter Bekaert.  De zorg en de tact die Jos Pierreux aan de dag legt in de uitwerking van het personage van zowel Luk als Walter geven diepgang aan deze misdaadroman. 

Brulaap/Bullebak Theofiel Mangels heeft Luk Borré helemaal in het verdomhoekje gedreven.  Gevolg: in de Van Steenestraat wordt Luk helemaal links gelaten, bang als zijn collega’s zijn om ook door Mangels door de mangel te worden gehaald.  Tot overmaat van ramp verloopt ook zijn relatie met echtgenote Rena heel stroef. Luk plooit helemaal terug op zichzelf.    

De nieuwe brigadier heeft zo zijn eigen katten te geselen.  Hij begint heel gemotiveerd aan de job en is bereid tot grootse daden binnen het korps.  Volgens ome Freddy is hij nu een echte rockster.  Kan hij het gevecht met zijn eigen demonen winnen?

De voortgang van het verhaal drijft vooral op hun gedachten en hun beleving van de gebeurtenissen.

Jos Pierreux beschikt over veel inlevingsvermogen naar zijn personages toe.  Hij kijkt en luistert naar hen.  Hij kruipt onder hun huid en in hun hoofd; vertaalt in beeldende taal hun gevoelens en gedachten.  Resultaat: treffende Pierreux-eigen beelden en metaforen met de zee in de hoofdrol.  Als lezer ben je in de badstad, baad je pootje in het zeewater en kruipt het zand tussen je tenen; in de binnenstad knallen de uitlaten van de Daxjes en shop je mee in de drukke winkelstraten. 

Jos Pierreux noemde zijn taalkunstenaarschap eerder (interview 2020) een ambacht, maar zelfs na een jarenlange studie is het weinigen gegeven om zo natuurlijk en beeldend met taal om te gaan!  Zijn one-liners rollen van de bladzijden! En wie bedenkt zoiets als Moeder Teresa in bikini?  In Pierreux’ wereld ‘trilt’ een mond ‘als een uitgerekt elastiekje’; is een hoofd ‘intrekbaar als de kop van een suffe schildpad’. Stel je een ‘dierenactivist’ voor op een ‘zeehondenknuppelfeest’ of een ‘groene pleister op een openbouwwonde’, … Onverwachte associaties verpakt à la Pierreux leveren leuke en verrassende zinnen en passages op.

‘Russische poppetjes’ staat garant voor een grote portie sérieux.  Kleine en grote ergernissen veraf of dichtbij, de wereld aan het ‘puberinfuus’ met Greta en Anuna’, pesten, genderneutraliteit, partnergeweld, het tekort aan geschikte kandidaten bij de politie, de macht en gulzigheid van de immowereld in Knokke, …  Dit is maar een greep uit de bekommernissen die Luk Borré bezighouden, overgoten met een flinke dosis sarcasme en cynisme van de auteur.

De Russische poppetjes alsook de vlinder op de cover onthullen gaandeweg hun rol en betekenis.  Ontdek zelf hoe de vork aan de steel zit.  ‘Russische poppetjes’ mag niet ontbreken in jouw bibliotheek!




Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten