maandag 5 juli 2021

De tragische eindes van Boris Bastarache van Koen Strobbe


 


Wat is dit een fantastische psychologische thriller!

 

Koen Strobbe was ooit reclamemaker en leeft nu in de Provence. In zijn vierde boek neemt hij me mee op sleeptouw in een afgrijselijke trip.

 

De tragische eindes van Boris Bastarache’ is een beklemmende reis in een zieke geest.

 

In 1943 wil een groepje Franse jongeren waaronder Boris een heldhaftige daad stellen en zelf verzetsdaden uitvoeren. Jammer genoeg mislukt het plan en een nieuw zogezegd briljant idee heeft onvermijdelijke gevolgen voor de toekomst. Het geheim mag nooit uitkomen en daarvoor gaan de personages heel ver.

 

De ik- figuur Boris groeit in een klein dorpje op tijdens de oorlog en het lijkt alsof allerlei gebeurtenissen zijn leven overhoop gooien. Hij is het slachtoffer en natuurlijk kan hij niet anders. Ik had geen keuze wordt zijn mantra tijdens zijn hele leven.

 

Van eigenaardig en wreed jongetje ontwikkelt hij zich tot een voor niets terugdeinzende medewerker van een bank. Hij ontpopt zich steeds verder maar nee deze rups wordt geen vlinder. Bij elke bladzijde meer die ik omsla krijg ik meer respect voor deze auteur. Hij creëert immers een beklemmend en walgelijk portret van een psychopaat.

 

Boris lijkt wel de perfecte burger en komt met alles weg. Zijn verleden heeft zijn toekomst gehypothekeerd, althans zo denkt hij daarover, want hij wordt de speelbal van iemand anders. Hoewel het maar de vraag is of hij de pion is want Boris schaakt als de beste. Vanuit de schaduw kijkt hij toe, wikt en weegt en vermorzelt levens om zijn eigen hachje te redden.

 

Uiteindelijk wordt hij een bekende reclamemaker en jaren later is hij rijk, berucht en steeds machtiger.

 

Hoewel hij een onmenselijk sujet is, is hij een meesterlijke manipulator die enkel voor zijn kinderen en zijn moeder door het vuur gaat. Toch is dit het enige wat hem iets meer mens maakt en in tegenstelling tot de reacties van andere lezers krijgt hij van mij geen begrip.

 

Versta me niet verkeerd, in de overtuiging van Boris is alles wat hij doet noodzakelijk en onvermijdelijk. Nooit ziet deze waanzinnige zijn aandeel in de feiten. Helemaal in het begin stelt hij zich nog vragen maar over zijn gedrag bestaat nooit enige twijfel. Hij is koelbloedig en wordt hoewel het misschien soms anders overkomt steeds de meester van de situatie. Zelfs als hij de muis is verandert hij zichzelf ooit in de kat.

 

De monsterachtige dingen die hij zonder geweten of schuldgevoel uitvoert escaleren zelfs tot het onvoorstelbare.

 

De wijze waarop de auteur deze ideeën en de wereld van de gestoorde Boris neer weet te zetten is fenomenaal. In kernachtige zinnen laat hij mij ronddolen in dit krankzinnige universum.

 

Zal Boris de dans blijven ontspringen of volgt er toch gerechtigheid?

 

Het einde van het boek is voor interpretatie vatbaar en het is een magnifiek slotstuk in een drama dat uitmondt in een climax.

 

In het begin dacht ik wat een lange titel maar deze verwoordt de plot perfect. Het enige wat een raadsel blijft is waarom Boris een monster werd. Is hij zo geboren of is er iets gebeurd wat hem tot de psychopaat maakte?

 

‘De tragische eindes van Boris Bastarache’ is een boek dat volgens mij veel meer waardering en bekendheid had mogen krijgen omdat het een geniale inkijk in het leven van een psychopaat is.  

 

Dit was mijn eerste boek van Koen Strobbe maar na dit wil ik veel meer.

 

4,5 Inktpotjes

Door Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten