woensdag 9 juni 2021

Column Barbara De Smedt

 


Het verschil tussen expats en immigranten

 

Ik woon nu anderhalf jaar in Portugal. Op tweede kerstdag 2019 reed ik samen met man, dochter, hond en kat met hebben en houden voor de allerlaatste keer de oprit van ons huis in Schoten af.

Bye bye Belgium!

Van toen af begon voor ons het avontuur: hoe overleef ik in een ander land? We spraken enkele woorden Portugees en hadden grootse plannen om via privéles en het vanzelfsprekend grote sociale leven dat we ter plaatse zouden uitbouwen onze woordenschat bij te spijkeren.

Dat sociale leven bleef door Corona helaas tot een minimum beperkt, de privélessen onbestaande. Maar geen probleem: we sloegen ons doorheen de eerste lockdown en spijkerden ons Portugees bij in de supermarkt. We vochten met de plaatselijke bureaucratie (waar zelfs de Portugezen over klagen) en slaagden er na veel bloed en zweet te hebben gelaten in om aan een verblijfsvergunning te geraken, een bankrekening te openen en onze wagens te importeren. Ja, zelfs een bedrijf oprichten lukte.

Slechts één keer ervoeren we hoe het voelt om immigrant te zijn, toen iemand ons niet wilde helpen omdat we niet voldoende Portugees spraken. En zelfs die keer dacht ik nog: tja, we zijn te gast in dit land, dus is het maar normaal dat men dat van ons verwacht.

Maar die ingesteldheid heeft niet iedereen, zo blijkt. Op de verschillende Facebook groepen waarvan ik me lid had gemaakt om steun en tips van lotgenoten te krijgen, zie ik soms wel eens een klacht verschijnen. Over dat die ene persoon van die ene winkel geen Engels sprak en de schrijver van de klacht niet kon helpen bij het probleem met zijn wasmachine/auto/zwembadpomp. Wat een schande dat wel niet was. Daarop komt soms bijval van anderen, mensen die net als wij hier zijn komen wonen, maar die zichzelf niet als immigrant zien. ‘Expats’ noemen zij zichzelf.

Wat gek, dacht ik. Waarom noemen deze mensen, die uit landen als België, Nederland, het VK of Amerika komen zich expats, en waarom noemen diezelfde mensen lotgenoten die uit pakweg Indië of Marokko komen immigranten?

Het heeft met geld te maken, legde men mij uit. ‘Wij’ (zeiden de expats op Facebook) zijn geen immigranten want wij hebben geld, wij zijn niet om economische redenen verhuisd, dus zijn wij expats.

Huh? En het belastingvoordeel dat jullie hier hebben dan?

Ik ben het maar even zelf gaan opzoeken, en wat blijkt? Een expat is iemand die tijdelijk in het buitenland verblijft voor haar werk. Vooral dat woord ‘tijdelijk’ is van belang. Zodra je je definitief in een ander land vestigt, ben je dus geen expat meer maar een immigrant. Net zoals ik, net zoals mijn gezin. En dan pas je je aan en leer je de taal.

Natuurlijk klinkt expat een stuk chiquer dan immigrant. Dat snap ik. Maar door te ontkennen wat je bent, en dus niet te integreren en de taal te leren, verlies je meer dan alleen maar het respect van de Portugezen. Je verliest de kans je onder te dompelen in een prachtige cultuur.

Ik ga gauw de beheerders van de Facebook groep ‘Expats in Portugal’ (met 6800 leden) een berichtje sturen met de suggestie de naam te veranderen naar ‘Immigrants in Portugal’. Benieuwd naar hun reactie!

 

Barbara De Smedt

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten