vrijdag 29 november 2019

Getiteld met Anne-Laure Van Neer


Anne-Laure Van Neer bracht onlangs het boek Louise uit en ook dit 3e boek is weer een voorbeeld van de bijzondere stijl die de auteur hanteert. Met veel humor ontwikkelt zich een verhaal dat je constant met vragen opzadelt tijdens het lezen.

Vandaag beantwoordt zij de tien vragen gebaseerd op haar boek Louise



1) Wat heb jij met vrouwennamen? Eerst Justine, daarna Louise?

Ik vind het wel tof om vrouwen in de hoofdrol van een verhaal te zien. Ooit zag ik een filmpje over kinderboeken en over hoe weinig vrouwen er in de hoofdrol spelen (Het filmpje).
Dus besloot ik om vrouwen een prominentere rol te geven in mijn boeken. Niet uit feminisme, maar gewoon omdat het kan.

2) Waarom Louise - zong je liedjes van Clouseau bij het schrijven?

Nee, mijn Louise is niet lief, zoals die van Clouseau. Mijn Louise komt uit een lijstje namen die we ooit hebben opgemaakt toen ik zwanger was. Het moesten ook namen zijn die ook in het Frans goed klinken, omdat mijn moeder van Zuid-Frankrijk afkomstig is. Dus Louise, Justine, Maurice…

3) Na Louise heb je nog o.a. dan de keuze tussen Anne en Domino. Welke zou je verkiezen?

Domino? Seriously? Ik weet dat het een liedje is van Clouseau, maar is dat een echte naam?
‘Hallo, mijn naam is Domino Peeters?’
Nee, toch maar niet.
Doe maar Anne.


4) Jouw eigen naam is bijzonder origineel: Anne-Laure. Waar haalden jouw ouders de inspiratie?

Er moet ergens halverwege de jaren zeventig een zwemster zijn geweest die Hannelore heette. Mijn moeder vond het een mooie naam, maar wilde het wat meer ‘Frans’ laten klinken, zodat ook haar familie mijn naam zou kunnen uitspreken.
Anne-Laure dus.
Toch is mijn officiële naam ‘Anne’, omdat de ambtenaar van dienst geen namen met een koppelteken aanvaardde omdat het te ‘Frans’ klonk. Tja… 

5) Je hebt al een Maurice gehad. Wat wordt de volgende mannennaam?

Geen idee…

6) Als je kunt kiezen over schrijven tussen mannen en vrouwen, wie verkies je dan?

Liever vrouwen, dat is toffer en makkelijker om me in te verplaatsen en bovendien zijn vrouwelijke hoofdrollen ook wel nodig… (zie filmpje hierboven)

Een paar testjes!

7) Drie dokters zeggen dat Maurice hun broer is. Maurice zegt dat hij helemaal geen broers heeft. Wie liegt er?


Als Maurice enkel zussen heeft, dan liegt niemand.


8) Er zitten negen vissen in een viskom: Justine, Maurice, Louise, Anne, Domino, Jules, Antoinette, Tommeke en Peter. Drie verdrinken er. Vier zwemmen weg. Twee sterven. Hoeveel vissen blijven er nog over?

Ik heb gewoon te veel vragen om dit op te kunnen lossen.

Vissen verdrinken doorgaans niet. En hoe zwemmen ze weg in een viskom? Achter de planten of zoiets? Of telt dat niet mee?
Enfin, er gaan er twee dood, dat staat vast, dus 9-2= 7.
Hoewel, als je de vraag letterlijk neemt, blijven die vissen ook wel gewoon in de kom, tenzij iemand ze eruit haalt...
Is de vraag dan hoeveel ‘levende vissen’ er overblijven? Of hoeveel vissen er zichtbaar zijn (dus niet de vissen die ‘weg’ zijn achter de planten?)
Enfin, moeilijke materie. Ik kan dit niet oplossen zonder bijkomende vragen… tenzij…

Toen kwam er een haai aan en die at ze allemaal op (pardon). Dus blijven er nul vissen blijven er over (na de maaltijd is de haai is uit de aquarium gesprongen en terug naar de zee gekropen, want dit is een kruipende haai, jawel).


9) Moeder en vader Claeys hebben zonen en dochters.  De meisjes hebben evenveel zussen als broers, maar elke broer heeft tweemaal zoveel zussen als broers.  Hoeveel jongens en meisjes zijn er in dit gezin? En bedenk meteen maar leuke namen voor iedereen. ;)

Mh… mogelijk zijn er twee meisjes en één jongen (dan heeft ieder meisje 1 zus en 1 broer en de broer 2 zussen…) maar er staat ‘zonen’ en ook ‘tweemaal’ zoveel zussen als broers (0x2=0), dus klopt deze redenering niet.

Er moeten dus meer zussen en broers zijn. Als de broer tweemaal zoveel zussen als broers heeft, moet het in de tafel van 2 te vinden zijn. Vier zussen, en twee broers…
dus zijn er vier dochters en drie zonen (want de broer heeft tweemaal zoveel zussen als broers).
Mijn brein kraakt.

En toen kwam er een haai uit de zee gekropen en die at ze gewoon allemaal op. Voila. Opgelost. ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten