vrijdag 15 maart 2019

Boekvonnis over De duistere school van Sandra J. Paul

Dit keer hadden we een wel hele bijzondere leesclub, want een jeugdthriller gelezen door vijf duo's, die bestaan uit ouder en kind. Welke tweetallen hebben wij:

Jacqueline en Kaylie
Wendy en Teun (9)
Esther en Finn(14)
Stephanie en Robin (7,5)
Amber en Sem (8) en Lara (11)

Kaylie is de volwassen dochter van Jacqueline en las het boek voor op haar werk, een BSO. De andere ouders lazen het boek voor aan hun eigen kinderen.

De cover

Kaylie vindt de cover erg uitnodigend.  Ik en de kinderen van de BSO zijn er gelijk door geïntegreerd. “Er gebeuren vast spannende dingen op die school!”



Teun: het ziet er spannend uit! Op die school moet je vast erg je best doen...
Wendy: Ik vind het zelf er spannend uit zien, ben benieuwd hoe spannend dit is voor kinderen.

Voor het lezen
Jacqueline  verwacht zo’n spannend en boeiend verhaal dat een kind het niet uit durft te lezen (dit uiteindelijk toch wel doet want de nieuwsgierigheid wint) of dat een kind het juist heel snel uit wil lezen omdat het wil weten hoe het afloopt.

Stefanie Tijnagel Claessens is  heel benieuwd hoe dochter robin erop gaat reageren, als het haar voorlezen gaat worden. Zij  verwacht afgaande op de cover af, dat het een spannend boek met veel avonturen zal zijn.

Tijdens het lezen


Esther: Finn en ik zijn van start. Het boek begint mysterieus. Je valt meteen het verhaal binnen en de karakters van enkele personages worden meteen duidelijk.

Je bent gelijk ‘aan’ met dit boek en we willen graag weten hoe het verder gaat.
Als minpuntje hebben we beide dat met name het eerste hoofdstuk soms als herhaling van zetten leest waardoor het soms wat te traag gaat.
Dus, over het algemeen tevreden en nieuwsgierig.

Wendy:Teun vindt het een vet boek tot nu toe. Het is grappig dat ze alleen op hun telefoontjes zitten en daardoor het nieuwe huis helemaal missen.


Jacqueline: Het is een makkelijk leesbaar en spannend voorleesboek. In het begin een paar moeilijke woorden voor kinderen maar die kwam ik later niet meer tegen. Wanneer ik het verhaal lees denk ik dat kinderen het erg spannend vinden, zeker hun eigen fantasie gebruiken over wat er allemaal kan gebeuren en zeker hoe Quinten het op wil gaan lossen.


Kaylie: Het boek leest makkelijk weg. De kinderen zitten ademloos te luisteren gelijk vanaf het begin. Als ik dan ook stop met lezen zuchten de kinderen en vinden het jammer dat we de volgende keer verder gaan.

Amber: We zijn nu op blz 109, begin van hoofdstuk 19. De kinderen en ik zitten helemaal in het verhaal. Het is heerlijk spannend. Sem (8 jaar) vindt het spannend met een uitroepteken! (Hij leest nu mee). De nachtelijke zoektocht werd hem bijna teveel, maar hij geniet er vooral van. Lara (11 jaar) vindt het ook heel spannend. Ook zij geniet en is een beetje aan het bedenken wat er nou toch achter zit, hoe moet dit verder, wat als Quinten ook meegenomen wordt... ik vind het ook echt een leuk boek. Heb de neiging door te lezen als ze naar bed gaan, maar dat mag natuurlijk niet!

Wat bladzijdes verder komt de zin: "Heel even is Quinten bang dat Bertus de slapende jongen in zijn armen als een soort offer in het vuur zal gooien" Lara (11) roept: JA! Dat dacht ik dus ook!
Het stuk dat hierna komt maakt dat Sem (8) moet gaan staan en springen. Zo spannend vindt hij het. Kortom: het verhaal weet hen goed mee te slepen!


Na het lezen

Amber: Nou dat was even schrikken. Het einde was geruststellend we konden alle 3 weer rustig ademhalen... maar het boek ging door.. en nu zitten we dus vooral met een "het zal toch niet waar zijn" gevoel. Erg leuk dat het zo eindigde. Sem (8) jaar moet er wel even aan wennen, hij is gewend dat boeken goed eindigen en dat is nu toch niet helemaal het geval. Lara en ik kunnen het open einde wel waarderen, al zouden we het OOK wel erg kunnen waarderen indien er een vervolg wordt geschreven😊, maar we vinden het alle 3 een erg leuk en spannend boek!

Kaylie Kosse Nadat de kinderen het verhaal even lieten zinken barste er een gesprek los. “Hoe gaat het verder?” “De kinderen waren wel dapper!” “Zie je wel dat het goede wint! Toch?” “Komt er nog een verhaal?”

Stefanie Tijnagel Claessens Ik heb hem uit.met Robin zit ik op de helft.
Voor mezelf zit ik dus met heeeeel veel vragen.laat het vervolg maar komen. En dan denk ik: ale, zo'n leuk boek,is zeker voor volwassenen ook zeker de moeite.
Het deed me wel bij sommige momenten aan Harry Potter denken.

Esther: De spanning en het wat mysterieuze sfeertje is mooi opgebouwd en in balans. Zowel Finn als ikzelf vinden de hoofdpersoon Quinten, een fijn personage.
Het boek hebben we met plezier gelezen.
Oja, het open einde vonden we top. Dat je als lezer nog lekker mag na-fantaseren.

Wendy:
We vonden het een erg spannend boek. Teun vond het te spannend om alleen te lezen, samen ging beter. Het verhaal zit goed in elkaar en je wordt telkens weer verrast door plotwendingen.  Een verhaal wat zich in alle jaren af had kunnen spelen maar wel naar deze tijd is gebracht door verwijzing naar de hedendaagse technologie. Goed geschreven!





Tenslotte
De belangrijkste vraag die men aan de auteur had, was of er een vervolg gaat komen. Terwijl dat voorheen eigenlijk niet de bedoeling was, heeft de auteur en haar kinderen besloten toch met een vervolg te komen.  In de zomervakantie gaan zij samen aan de slag.

De auteur van De Duistere school , Sandra J. Paul, heeft genoten van de leesclub. "Het is altijd een toffe en leuke boel bij Thrillerlezers.
Bij deze wil ik  de lezers en hun kinderen bedanken  en ook natuurlijk Ink.

Na het geven van alle cijfers komt het gemiddelde uit op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten