maandag 4 juni 2018

Pas op voor de buren van Hilde Vandermeeren


Achterflap
Ruth is een thrillerauteur die onder pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden zowel voor haar vriend Matthew als voor haar omgeving. Haar moeder heeft haar geleerd dat je de buren nooit mag vertrouwen. Dan gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder. Bij haar moeder had de ziekte fatale gevolgen.


Het is de zesde thriller van Hilde Vandermeeren. Ik heb al haar boeken met plezier gelezen dus de lat lag hoog.
Ook in dit boek kiest ze er voor om een bijzondere ziekte een centrale rol te geven in het verhaal. Hoofdpersoon Ruth Williams is auteur en had met haar debuutroman meteen een bestseller te pakken. In het verhaal heeft ze een writersblock en wacht haar uitgever tevergeefs op een op een volgende thriller. Ruth schrijft onder een pseudoniem en heeft daar een reden voor, maar die wordt pas later in het verhaal echt duidelijk.
Bij aanvang woont Ruth in een cottage samen met vriend Matthew. Met haar buren heeft ze erg weinig contact en dat vindt ze helemaal prima.
Dan gebeuren er echter vreemde dingen in en rond haar huis. Er verdwijnen spullen of ze vindt ze op een andere plaats. Langzaam maar zeker krijgt Ruth het gevoel paranoide te worden  en die gevoelens brengen haar terug naar haar jeugd die bol stond van angst en onzekerheid. Haar grootste angst is dezelfde ziekte te krijgen als haar moeder en dat is heel slecht afgelopen.
Het boek start vrij rustig met een kennismaking met Ruth en Matthew, haar buren, wat ze zoal doet en langzaam word je als lezer in het verhaal gezogen. Wat betekenen al die geheimzinnige zaken rondom Ruth. Is het toeval? Begint Ruth dezelfde ziekte te ontwikkelen als haar moeder? Is er opzet in het spel?
En hoe zit het nu eigenlijk met die buren? Zijn ze gevaarlijk? Haar moeder leerde haar al als kind om op te passen voor de buren!

Beoordeling
Dit boek leest echt als een trein en dat is vooral te danken aan de korte dynamische hoofdstukken, het soepele taalgebruik en de prima spanningopbouw. Hoewel het boek snel leest is het boek zeker niet oppervlakkig. Het is goed merkbaar dat de schrijfster een psychologische achtergrond heeft. Het is knap hoe zij een zeldzame en zeer intrigerende ziekte verweeft in het karakter van haar hoofdpersoon. Zoals Ruth aan alles oe iedereen om haar heen en aan zichzelf begint te twijfelen, zo twijfel je als lezer ook aan alles wat je leest. Want in dit boek is niets zoals het lijkt.
Het is mooi zoals aan het einde van het verhaal alles samenkomt in een zinderende ontknoping met nog een mooie plottwist aan het einde.

Ik heb weer genoten van de thriller van Hilde Vandermeeren, dit boek is echt een aanrader. Als je er eenmaal aan begint wil je het uitlezen, dus zorg dat je even tijd hebt als je het boek openslaat.

5 sterren
Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten