maandag 7 mei 2018

Verwachte boeken van de Vlaamse auteurs

Elke maand stuurt een bestuurslid van VVMA (vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs) trouw de nieuwsbrief met welke Vlaamse thrillers uitkomen. Zoals bekend besteden wij al jaren ook aandacht aan de Vlaamse auteurs. Niet door speciale dagen of weken of maanden, maar gewoon als wij een boek van hun lezen.  Regelmatig komt er dus een recensie, nieuwtje of interview voorbij.  Kijk je mee of je mooie boeken kan bijschrijven op je wensenlijst?


Bling Bling 3’ is het slot van de trilogie van Jan Van Der Cruysse

Jan Van Der Cruysse (1960) is ongetwijfeld hét Vlaamse prijsbeest in de misdaadliteratuur. De voormalige luchthavenwoordvoerder veroverde met zijn debuut ‘Bling Bling 1’ meteen de Hercule Poirotprijs, de Diamanten Kogel en de Schaduwprijs – ongezien voor een debuterende auteur. Het vervolg, ‘Bling Bling 2’, werd in 2017 genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Ondertussen prijkt dit boek op de longlist (beste 10) van de BookSpot Gouden Strop, de Nederlandse prijs voor de beste thriller. Nu is het afwachten welke prijzen ‘Bling Bling 3’, het sluitstuk van de trilogie, zal weten weg te kapen.

‘Bling Bling 3 - Toen was er nog maar één’
Het onderzoek naar de diamantroven zit al maanden in het slop. Wanneer in het Indiase Varanasi een ring opduikt die deel uitmaakte van de buit, krijgt de politie nieuwe stukjes van de puzzel in handen om eindelijk de daders te kunnen strikken.
Het gevaarlijke gangsterduo Mate-Boris en de onprettig gestoorde Elisabed halen echter alles uit de kast om de politie een stap voor te blijven en de schuldigen te vinden. Het leven van Viktor en Zurab is na de jongste overval voorgoed overhoopgehaald en ook zij azen op hun deel van de buit. Ondertussen rommelt het in Lentheki: maffiabaas Paata Sirbiladze komt zwaar onder druk te staan. En dan zijn er nog de daders van de overval zelf. Blijven Albertien, Rik, Michel, Hira, Luigi en Alphonse onder de radar of moeten ze de duimen leggen?
‘Bling Bling 3’ (Uitgeverij Standaard - Angèle) wordt verwacht op 4 mei 2018.



‘Driemaal moordwaarde’, negende Thomas Breens van Paul Jacobs
 Radio- en tv-maker Paul Jacobs (1949) heeft ondertussen meer dan dertig boeken op zijn palmares. Onze aandacht gaat vooral naar de acht romans waarin Thomas Breens de misdaad te lijf gaat. Paul Jacobs brengt de helft van zijn tijd in Zuid-Frankrijk door, waar hij de inspiratie voor zijn spannende verhalen vindt. Nu verschijnt zijn negende Breens-boek, 'Driemaal moordwaarde'.
Wanneer Thomas Breens op een mooie lentedag de begrafenis bijwoont van een legendarische leraar wiskunde, ontmoet hij na zoveel jaar een oude studiemak-ker uit zijn collegetijd, Thierry De Jong.
Thierry is een ambitieuze fotograaf geworden. Hij was een van de zogeheten Golden Boys, een succesklas uit 1981-’82, waaruit ook een beroemd architect, een topman van de Nationale Bank en de Vlaamse minister van Economie zijn voortgekomen.
Hij stelt Thomas voor aan zijn vrouw en zijn zoon en laat hem kennismaken met een briljante vriend, die zijn leven in een rolstoel slijt.
Maar dan wordt er ingebroken in Thierry’s donkere kamer en komen Thomas en zijn vriendin Kristien langzaam maar zeker in een web van de meest gruwelijke intriges terecht.
‘Driemaal moordwaarde’ (Uitgeverij Houtekiet) wordt verwacht op 9 mei 2018. 


Toni Coppers viert 10 jaar misdaadauteur: ‘De jongen in het graf’.

Ook Toni Coppers (°1961) heeft zijn sporen verdiend bij de VRT, als radioproducer en presentator. Na een boek met literaire reisbrieven en enkele komische satires, verscheen zijn eerste thriller ‘Niets is ooit’ in 2008. Het boek werd onmiddellijk genomineerd met de Hercule Poirotprijs. Dit was de start van een reeks van dertien romans waarin Liese Meerhout de hoofdrol speelt. De misdaadreeks werd ook verfilmd en uitgezonden op VTM onder de titel ‘COPPERS’. Vorig jaar publiceerde hij ‘De Zaak Magritte’, een losstaande misdaadroman. In zijn vijftiende thriller, ‘De jongen in het graf’, komt hoofdinspecteur Michel Masson aan het woord.
Toni Coppers heeft talrijke nominaties op zijn naam staan en won eenmaal de Hercule Poirotprijs en tweemaal de Hercule Poirot publieksprijs. Onlangs werd hij uitgeroepen tot ereburger van de stad Sint-Truiden omwille van zijn "grote verdienste als misdaadauteur".

‘De jongen in het graf’
Leo Meersman is een van de ergste seriemoordenaars van de laatste decennia. In 2002 kreeg hij levenslang voor het misbruik en de moord op zes jongens. Volgens hoofdinspecteur Michel Masson waren het er zeven. Hij weet zeker dat ook de vijfjarige Arne in de handen van Meersman is gevallen, maar hij heeft het nooit kunnen bewijzen. Jaren later geeft Meersman de moord alsnog toe, maar hij weigert te zeggen waar de jongen begraven ligt. Een tijdje later trekt hij zijn bekentenis ook weer in. Zonder lichaam, geen bewijs, maar ook geen verwerking voor de familie. Het is een cold case die al een halve carrière door Massons hoofd spookt en hem raakt tot in zijn ziel. Dan komt de dag dat de moordenaar op zijn sterfbed ligt en Masson wil zien: hij wil hem iets vertellen ...
De jongen in het graf (Uitgeverij Standaard – Angèle) wordt verwacht op 9 mei 2018.


Niets erger dan spijt’, Luk Borré weer bezig in Knokke

Jos Pierreux (°1957) is al een tijd professioneel misdaadauteur. In het leeuwendeel van zijn verhalen staat inspecteur Luk Borré aan het roer in de badstad Knokke.

Pierreux werd driemaal genomineerd voor de Hercule Poirotprijs en schreef onder meer een Witse-verhaal. Zijn nieuwste thriller met inspecteur Luk Borré heet Niets erger dan spijt.

Niets erger dan spijt’

Terwijl in het hele land terreurdreiging niveau 3 heerst, worden in Knokke twee tienermeisjes verkracht. Hun aanrander heeft kenmerkende tatoeages. Luk Borré bijt zich in het onderzoek vast. Intussen heeft hij persoonlijke problemen: wie wil zich op de speurder wreken en waarom? Als mama Borré gehospitaliseerd wordt, heeft zij maar één wens. Haar zoon wordt geacht ervoor te zorgen dat die ingewilligd wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Trammelant komt blijkbaar in de beste families voor want ook het huwelijk van overste Theofiel Mangels staat op springen.

Niets erger dan spijt(Uitgeverij Vrijdag) wordt verwacht eind mei 2018.



‘Pas op voor de buren’, de nieuwste van Hilde Vandermeeren

Na heel wat kinderboeken, gooide Hilde Vandermeeren (°1970) het roer om en werd een van de meest bekroonde vrouwelijke Vlaamse thrillerauteurs. Met haar debuut ‘Als alles duister wordt’ won ze de Knack Hercule Poirot Publieksprijs in 2013. Sindsdien haalde ze de ene nominatie na de andere prijs binnen. Ondertussen werden twee korte verhalen van haar gepubliceerd in het prestigieuze Amerikaanse Ellery Queen’s Mystery Magazine. Als klap op de vuurpijl mocht ze in 2017 de Hercule Poirotprijs ontvangen voor ‘Schemerzone’. Deze titel prijkt nu ook in de longlist (beste 10) voor de BookSpot Gouden Strop, de Nederlandse prijs voor de beste thriller. Binnenkort ligt haar zesde spannende boek in de rekken. (www.hildevandermeeren.com)

‘Pas op voor de buren’
Ruth is een thrillerauteur die onder pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden zowel voor haar vriend Matthew als voor haar omgeving. Haar moeder heeft haar geleerd dat je de buren nooit mag vertrouwen. Dan gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder. Bij haar moeder had de ziekte fatale gevolgen.
Pas op voor de buren’ (Uitgeverij Q) wordt verwacht op 29 mei 2018.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten