woensdag 21 december 2016

Het amazoneconflict van Ad van de Lisdonk

Het amazoneconflict - Ad van de Lisdonk


AchterflapHet Amazoneverbond, een geheim genootschap van militante vrouwen, stelt alles in het werk om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen. Daarbij ontzien ze niets of niemand. In haar strijd tegen de Amazones lijkt Laura Sieberg het onderspit te delven. 
Ze wordt over de hele wereld gezocht voor de moorden waarvoor Het Amazoneverbond haar op heeft laten draaien. Om zichzelf en haar dierbaren te beschermen zal Laura definitief met de Amazones af moeten rekenen.
De omslagEen sexy stoere vrouw staat in een nachtelijke straat met een pistool in haar hand. De houding die ze heeft lijkt op de houding van een stoere cowboy die haar tegenstander opwacht voor een duel. In de verte zie je een persoon aan komen lopen. De vorige delen van de Amazonetrilogie kennende heb je Laura in gedachten.
Ook dit derde deel is een regelrechte sexy en stoere thriller met veel humor te noemen. Ook de actie is van een tempo waardoor je je in de hoogste en scherpste achtbaan ter wereld waant. Van enorme hoogte duikel je keihard naar beneden en een scherpe bocht in. Dit een keertje of 50. De plotwendingen benemen je bijna de adem. Zucht en blader snel verder…en verder..sneller..verder…sneller…
Ad van de Lisdonk wordt geroemd om zijn inlevingsvermogen in vrouwen, echter ben ik van mening dat hij een meester is in het spelen met alle stereotypes rondom vrouwen en mannen, en daarmee het bespelen van jou als lezer. Wanneer gebruikt hij humor en wanneer zijn eigen gedachten ten opzichte van de vrouw? Hij laat je tijdens de vele acties ook scherp nadenken. Zijn de amazones mannelijk, enkel alleen omdat ze macht willen, omdat ze strijd voeren, over lijken gaan? Zijn dit werkelijke mannelijke aspecten?
Ad lijkt out of the box te kunnen schrijven. Raakt met grappen op beide vlakken:
Nyx sloeg hard met haar vuist op de tafel. “En nou stoppen met dat gemekker! Je lijkt wel een vent!”
“Ik bedoel: ook zonder mannen hebben vrouwen maar weinig redenen nodig om elkaar dwars te zitten.” 
Ook dit derde deel is met recht een pageturner te noemen. Je wordt steeds weer verrast met wat hij enkele hoofdstukken verder opeens weer bedacht heeft om jou weer extra wakker te schudden, alhoewel de vaart in het verhaal geen tijd tot indutten geeft. Schietpartijen, achtervolgingen, lijken: het dendert maar door. Dit al zonder vermoeiend te zijn.
Ad van de Lisdonk baseert zijn verhalen altijd op ware gegevens, zo bestaan de wapens die hij benoemt echt, zoals ook het bijzondere wapen wat met geluidsgolven iemand uit elkaar laat klappen. Ook in dit deel komt er informatie voorbij die je laat afvragen of dit toch hopelijk niet echt kan. Ook de bijbel wordt in een ander perspectief gezet. Als je na het lezen van dit boek ook zelf niet gaat nadenken over macht en ongelijkheid heb je de laag onder het lezen van deze thriller sterk gemist. Dit Amazoneconflict kan je ook gewoon als lekkere actiethriller lezen, maar mocht je jouw hersentjes ook in werking willen zetten is die mogelijkheid er ook.
De schrijver geeft aan dat dit waarschijnlijk dan echt het laatste deel is van de Amazones. Echter lijkt hij wel een slag om de arm te houden met het einde. Het doorwrochte plot door de boeken heen komt dan wel tot een mooi einde, maar zou zo weer opgepakt kunnen worden voor een extra ronde.
Daar zijn ze dan: 5 sterren. 

Vijf sterren van een recensent, die de hausse van veel sterren standaard weggeven belachelijk vindt, maar nu alleen maar chapeau kan roepen. Een perfect afsluitend deel waar mening schrijver jaloers op kan zijn.
Ink

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten