vrijdag 7 augustus 2015

Een andere wereld - Salla Simukka

Titel: Een andere wereld
Auteur: Salla Simukka
184 pagina’s
Uitgeverij Clavis
ISBN 9789044820829
Recensie door Miriam Bakker


Wat als je verliefd wordt op iemand in een andere wereld?

De 18-jarige Samuel Järvi is een echte nerd. Hij is net afgestudeerd en breng zijn dagen door met slapen en pizza eten en zijn nachten met gamen. Samuel lijkt de grip op de realiteit helemaal te verliezen. Dan wordt hij plotseling gecontacteerd om in het geheim mee te werken aan een nieuwe game: The empty world. De voorwaarden van zijn toekomstige werkgevers zijn erg streng en de werkomstandigheden erbarmelijk, maar het loon is ongelofelijk hoog. Samuel twijfelt lang of hij de baan zal aannemen. Maar dan hakt hij de knoop door en komt hij meer te weten over het meisje dat hij zal volgen in de virtuele wereld…

Ik was degene die dit had veroorzaakt. Dit was mijn schuld.

Het vorige deel Spoorloos vertelde het verhaal over Emmi, het meisje dat wenste dat ze alleen op de wereld en wiens ‘wens’ uitkwam. In Een andere wereld krijg je antwoord op alle vragen. Wat is er gebeurd? Waar is iedereen gebleven? Eigenlijk weet je het al als je de achterflap leest en dat is best jammer. Ik vind het dan ook best moeilijk om een recensie te schrijven, je geeft al snel teveel prijs van het verhaal.

Samuel is een Numericus. Een slimmerik wat betreft computers en cijfertjes, een echte nerd. Enigszins een buitenbeentje. Ondanks dat hij als Numericus is ingedeeld, hoort hij niet echt ergens bij. Als hij wordt benaderd om mee te werken aan The empty world kan hij zijn geluk niet op. Vanaf het moment dat hij met het bedrijf in gesprek gaat, wordt hij hoe langer hoe sceptischer. Uiteindelijk besluit hij toch het contract te tekenen en toch mee te werken aan het spel. Hij heeft zijn redenen…maar de grootste reden is Emmi.
Hoe langer Samuel bezig is met The empty world, hoe meer het hem tegen staat en hoe meer hij zich gaat verzetten met alle gevolgen van dien.

De handboeien waren af, maar mijn handen waren gebonden.

Tijdens het lezen van Een andere wereld kom je er eindelijk achter wat er met Emmi gebeurde in Spoorloos. In eerste instantie was mijn reactie ‘yeah, right’, maar hoe verder ik doorlas, hoe meer ik zoiets van ‘hm, toch is het zo ongeloofwaardig allemaal niet’. Samuel vond ik erg aandoenlijk, moest er erg om lachen af en toe. Hij heeft het beste met Emmi voor en dat merk je in alles wat hij doet, terwijl het er niet eens dik bovenop ligt. Mooi gedaan door de schrijfster.
Er liggen nog drie boeken van Salla Simukka in de kast op me te wachten, die ga ik over (hopelijk) niet al te lange tijd ook nog lezen. Ik ben er nog niet helemaal achter wat ik van haar schrijfstijl vind. Spoorloos vond ik mooier geschreven, terwijl Een andere wereld weer toegankelijker is. Het zal ermee te maken hebben dat het eerste verhaal vooral een mysterie is en blijft tot de laatste pagina, terwijl het andere verhaal verklarend is.
In ieder geval boeit Salla Simukka me dusdanig dat ik meer van haar wil lezen.

3,5 sterren

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten