zondag 18 februari 2024

Vinex – Bernice Berkleef

 


Simone en Hein verhuizen vanuit het drukke Amsterdam naar een Vinex-wijk in Amstelveen. Ze hebben geen kinderen, wel een hond, en kunnen de rust en ruimte van het burgerlijke Amstelveen wel waarderen. Evi en Thijs, jonge ouders met beide een drukke baan, wonen ook in deze wijk. En dan hebben we nog Joyce, een politieagente, die door een bedrijfsongeval in de ziektewet is beland.

Achter deze façade van netheid broeit er echter iets achter de voordeuren. Wanneer Evi een buurtfeest organiseert om iedereen met elkaar te laten kennismaken, gebeurt er iets wat verschillende levens volledig op z’n kop zal zetten.

 Heb jij leuke buren? Ik gelukkig wel. Maar toch hè, ondanks dat ik er alweer ruim 20 jaar naast woon, wat weet ik nu echt van ze? Geen idee wat de buurvrouw de hele dag achter de computer doet. En ik schrok toch even toen ik hoorde dat de man van de buurvrouw verderop in de straat een gevangenisstraf uitzit voor moord. Jaja, ook in ons eigen straatje spelen zich soms vreemde zaken achter de voordeur af.

Zo ook dus in dit boek. Wat hebben die keurige bewoners uit deze nieuwbouwwijk in Amstelveen te verbergen?

 We volgen het verhaal vanuit verschillende perspectieven, namelijk dat van Simone, Evi, Joyce en huishoudelijke hulp Lina. Elk personage dealt met haar eigen problemen en we leren ze stuk voor stuk goed kennen. Het lijkt allemaal zo op het eerste gezicht niet zo heel spannend: huwelijksproblemen, het missen van de reuring van de stad, een opstandige maar ook ontheemde puber en iemand in de ziektewet die heel erg haar werk mist. Maar al vanaf het begin van het boek voel je dat er iets broeit.

En al heel snel in het verhaal wordt uit de doeken gedaan dat er bij enige bewoners van deze saaie vinex-wijk iets totaal niet spoort. En dat dit nooit goed kan gaan aflopen.

 Vinex moet het niet hebben van bloederige scenes en zenuwslopende zoektochten naar de dader, maar bouwt gedurende het boek een onderhuidse spanning op die te snijden is. Misschien is het juist ook zo voelbaar omdat het verhaal over ‘gewone’ mensen gaat, het zouden zomaar ook jouw buren kunnen zijn.

Wat start als vier losse verhaallijnen, wordt heel langzaam naar het einde toe in elkaar gevlochten. Je weet wel dat er iets gaat gebeuren, maar tot het einde toe blijft het een verrassing wat en vooral hoe.

 Vlot geschreven, korte hoofdstukken, goed uitgewerkte personages, een geweldige spanningsboog en een realistische omgeving (ja, ook ik ken het ijzeren zwijntje voor de Hema) …… allemaal elementen die dit boek tot een heerlijke psychologische thriller maken. Ik heb ervan genoten!

 4 kraaien

 Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten