zondag 18 februari 2024

Satellieten van de dood van Gunnar Staalesen

 


Privédetective Varg Veum krijgt in zijn kantoor in Bergen een telefoontje van een oud-collega. Het gesprek voert hem vijfentwintig jaar terug in de tijd, toen hij nog werkte bij de jeugdzorg. Destijds werd een jongetje onder tragische omstandigheden bij zijn moeder weggehaald.


Hetzelfde kind was later in zijn jeugd tot tweemaal toe betrokken bij een moord, waar hij de laatste keer als dader voor is veroordeeld. Varg Veum heeft altijd aan zijn schuld getwijfeld.

Het jongetje van toen is nu een volwassen man, vastbesloten om wraak te nemen op degenen die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van zijn leven, en ook Varg Veums naam staat op de dodenlijst.

'Satellieten van de dood' is het dertiende deel met Varg Veum in de hoofdrol, maar het is ook prima los te lezen.

In dit verhaal draait het om Jantje. Varg krijgt een telefoontje en daarna ga je vijfentwintig jaar terug in de tijd. Hier lees je over jeugdzorg en de kennismaking tussen Jantje en Varg. Jantje wordt bij zijn moeder weggehaald door een heftige gebeurtenis.

Dan lees je over de moorden en het lijkt erop dat Jantje hier telkens bij betrokken was. Maar is hij werkelijk schuldig of niet? Varg Veum twijfelde daar zelf namelijk altijd aan, maar de waarheid is nooit boven water gekomen. Nu is het zoveel jaar later en Varg komt erachter dat Jantje uit is op wraak...

Dit verhaal begon heel goed en ik vond vooral Jantje een heel erg interessant personage. Ergens had ik ook medelijden met hem, want hij werd als kind enorm verwaarloosd. De hele tijd vroeg ik mij af of hij betrokken was bij de moorden. Pas op het einde wordt duidelijk hoe alles in elkaar steekt, dus dat was goed opgebouwd.

Echt heel spannend wordt het niet, maar toch was het verhaal wel interessant (de zoektocht naar de waarheid). Op het einde wordt het trouwens wel weer een beetje spannender en het einde was ook behoorlijk heftig, dus dat riep ook weer vragen bij mij op.

Ik denk wel dat ik meer van deze auteur zou willen lezen, want ik ben toch wel benieuwd geworden naar het verdere verloop van bepaalde personages.

3,5 
Silvie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten