zondag 18 februari 2024

Sluw – Sara Strömberg

 


De Zweedse Vera Bergström, na een carrière van 30 jaar als journaliste pas ontslagen én verlaten door haar man, moddert een beetje door het leven. Ze heeft werk als onderwijsassistente op een school maar vindt dit maar zozo en heeft ook nog eens last van overgangsklachten. Maar als haar oud-werkgever haar benadert om achtergrondonderzoek te doen naar een recente moordzaak in het wintersportgebied van Åre heeft ze eindelijk weer wat omhanden. Ze duikt steeds dieper in het verleden van het slachtoffer, met het gevaar er zelf bij betrokken te raken.

 Ik had even wat moeite met in het boek te geraken, want de somberheid spatte toch wel van de eerste bladzijdes af. Het donkere Scandinavische winterweer, het slachten van dieren en overgangsklachten…. is dat nu leuk lezen? ‘Ja!’ merkte ik toch toen ik eenmaal wat verder was. Want het verhaal intrigeert en eigenlijk blijkt zo’n journaliste van middelbare leeftijd best verfrissend, hoe gek dat ook mag klinken. Het voelt allemaal behoorlijk realistisch aan, de opbouw van het verhaal zit goed in elkaar en de dader blijft lang uit beeld.

Het is geen verhaal met enorme cliffhangers en plottwists maar al speurende brengt journaliste Vera je steeds dichter bij de waarheid. Daarnaast versterken de natuuromschrijvingen en het donkere weer toch wel een beetje het drama achter de misdaad.

 Ik heb me geen moment verveeld met dit boek en vind het dan ook super dat dit het begin van een serie is. Het boek is overigens in Zweden verkozen tot Debutant van het Jaar, dus ik hoop zeker op een vervolg. Kom maar op met die overgangsklachten, zou ik zeggen. Ehm……liever dan toch het goede verhaal want ik ben blij dat ik zelf die overgangsklachten achter de rug heb, haha.

 4 kraaien

 Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten