zondag 18 februari 2024

Het oog van de nacht van Cilla & Rolf Borjlind


 Het oog van de nacht is het achtste deel in deze Zweedse serie rond Tom Stilton en Olivia Rönning.

 Hoewel deze serie dus al een hele tijd meedraait, heb ik deze aflevering toch als een fijne leestrip ervaren. Ja, het concept is ondertussen al bekend maar waarvoor dit boek en zelfs voor de hele serie de meerwaarde zit is de maatschappijkritiek en de verdere uitbouw van de karakters die deze serie typeren. Deze mensen zijn van vlees en bloed en hebben zo hun ups en downs . 

Ondertussen zijn sommige zelfs al op pensioen maar wanneer ‘ De grijze wolven ‘ hulp nodig hebben komen er enkele van onze vrienden van vroeger onverwacht terug samen. Buiten de geijkte paden kunnen ze meer en om hun zaken op te lossen gaan ze ver . Ze zijn nog steeds ambitieus, intelligent en onorthodox, en beetje bij beetje boeken ze opnieuw resultaat. Als het verleden voor sommige geen spelbreker is dan lijkt het einde van enkele nare cases stilaan in zicht . 

Het oog van de nacht is geen actiethriller maar een zorgvuldig opgebouwde Scandinavische thriller waarbij harde thema's als vrouwenuitbuiting , moord en bedrog vaak voor heftige scenes en veel emoties zorgen. Het duo verwerkt het onderwerp van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland op een knappe en confronterende manier. Als de avonturen van dit team zo realistisch blijven en de plot zo mooi blijft samenkomen, dan kijk ik uit naar nog meer van dit bijzondere team. 

Ik ben alleszins benieuwd welke netelige kwesties ze dan weer zullen aanpakken in hun verhaal. De erbarmelijke toestand van sommige van de vluchtelingen staat in schril contrast met die van de rijke machtige Russen die ze in dit deel ten tonele voeren en ze slagen erin om actualiteit en fictie wonderbaarlijk en pakkend te verweven in een beklemmend boek met inhoud .. 

4 kraaien

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten