dinsdag 30 januari 2024

Zusje van mij van Mikaela Bley


 Het verjaardagsdiner bij de rijke familie Gyldenstedt loopt bijna ten einde. Koffie en een digestiefje worden geserveerd in de salon terwijl er opeens dikke rook kronkelt tussen de gasten. Het vuur verspreidt zich snel in de vier meter lange Skåne-boerderij buiten Malmö. De achttienjarige Märtha wordt uit de vlammen gehaald en het leven van de familie Gyldenstedt staat op zijn kop als ze beseffen dat hun jongste dochter dood is. Vermoord.


Rechercheurs Henrik Hedin en Leia Kaplan van de politie in Malmö zijn betrokken bij het moordonderzoek en ontrafelen een diep begraven waarheid die gedurende jaren van stilte en angst verborgen is gebleven – en die zich uitstrekt tot ver buiten de toegangspoort en de glooiende koolzaadvelden in het zuid-Zweedse landschap.

'Zusje van mij' is het tweede deel van de serie met Henrik Hedin in de hoofdrol. Ik denk dat dit verhaal ook wel als losstaand deel gelezen kan worden, alleen mis je dan misschien wel wat informatie over Henrik en Leia. Zelf moest ik stiekem wel weer heel goed nadenken over hoe het eerste deel ook al weer ging.

Je leest dit verhaal vanuit verschillende perspectieven en in de proloog maak je kennis met Martha. Er gebeurt meteen iets heftigs en Martha verschijnt niet op het verjaardagsdiner. Kort daarna wordt ze dood gevonden. Het blijkt dat ze is vermoord. Dit stuk vond ik erg goed en ik was heel benieuwd wie er achter deze moord zat.

Natuurlijk lees je ook over rechercheurs Henrik en Leia. Niet alleen hun werkzaamheden, maar ook hun privéstruggles komen aan bod. Deze afwisseling was wel fijn.

Toch moet ik eerlijk zijn... De eerste helft van het boek vond ik goed en mysterieus. Helaas werd de tweede helft voor mij soms best ingewikkeld en lastig te volgen. Ook vond ik de spanning wat afnemen en het uiteindelijke plot vond ik mwah. Op het einde zit je ook nog met een aantal vragen.

Uiteindelijk was 'Zusje van mij' een leuke leeservaring die zeker heel erg goed begon, maar de tweede helft vond ik gewoon ietsje minder en daardoor ben ik dus ook wat in mijn beoordeling gezakt.


Beoordeling: 3,5 
Silvie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten