woensdag 31 januari 2024

Een voor een van Chris Carter

arper Collin


Rechercheur Robert Hunter krijgt een anoniem telefoontje waarin hem wordt gevraagd naar een specifieke website te gaan. Als hij inlogt, komt hij terecht in een gruwelijke show die alleen voor zíjn ogen bedoeld is. De beller wil echter niet dat Hunter alleen maar toekijkt. Hij wil dat Hunter meedoet, en weigeren is geen optie: ‘Ik heb uw hulp nodig, rechercheur. Vuur of water? Speel met mij mee.’ 
 
Nog voordat Hunter en zijn partner Garcia hun onderzoek naar deze verknipte geest kunnen starten, krijgt hij een nieuw telefoontje. Een nieuwe website. Een nieuw slachtoffer. Maar deze keer heeft de moordenaar zijn spel geüpgraded naar een uiterst moorddadige live-realityshow, waar iedereen over de afloop kan meebeslissen… 

 

“Haar rechteroor en neusvleugel waren volledig weggevreten, en de bijtende soda had gaten in een van haar oogballen gebrand.” 

 

Zeg je Chris Carter, dan zeg je sadistische verhalen. Je moet een sterke maag hebben, wil je zijn boeken kunnen weerstaan. Gelukkig kan ik dat en heb ik nog een lichtelijke voorliefde voor sadistische verhalen (ja ik weet het, het klinkt raar!). Toen ik dit boek kreeg, besloot ik mij volledig terug te trekken en te genieten van dit verhaal. Dit is inmiddels deel 5 van de Hunter – serie en de vorige 4 delen waren zo goed, dat ik niet minder verwachte van dit deel.  
 

Uiteraard begint Carter niet zachtjes en subtiel, nee hij gaat meteen volop knallen en dat doet ie door Hunter de keuze te geven om te kiezen tussen water of vuur. Oftewel, laat hij iemand verdrinken of levend verbranden? Tja, dan is de toon gezet natuurlijk en de meest gruwelijke details stomen uit het boek en ik heb genoten! Ja, echt! Ik heb van elk woord genoten!  
Op een gegeven moment was ik wel even bang dat Carter zo ver ging, dat het plot zou tegenvallen. Ik bedoel, dat heb je zo vaak. Dan is het boek grandioos en dan krijg je zo’n flut plotje waarvan je meteen het boek wil dichtslaan, het boek tegen de hoek van de tafel aanslaan, op willen gaan stampen en het dan terug willen sturen naar de auteur.     

Maar ik kan je wel verklappen…. Carter heeft het geflikt! Het plot was perfect uitgedacht, geen lijntje bleef open, geen detail ongemoeid.  

 

Ik kan je eerlijk vertellen…. Carter heeft Stephen King van zijn troon gestoten bij mij. Hij heeft King eraf gegooid, de zetel opgeklopt, de troon op zijn hoofd gezet en zit stevig op nummer 1. Hij is verreweg mijn beste auteur op dit moment. Als je op deze manier kan schrijven, boeiend en beeldend en een plot zo kan uitwerken dat je als lezer murm en verdoofd achterblijft…. Dan ben je een Koning!  

Dat je als auteur zijnde het voor elkaar weet te krijgen, dat ik ga mompelen tegen het boek, dan doe je het goed!  

Het is wel zo, dat elk boek wat ik nu oppak, mij niet zo enthousiast zou maken als deze. Misschien dat ik maar even een romannetje moet gaan lezen haha. 

 

Carter is een zeldzame auteur die bij elk boek sterker en sterker wordt.  

 

Voor iedereen die nu lichtelijk nieuwsgierig is geworden…. Begin bij deel 1. Ik beloof je, je krijgt er echt geen spijt van.  

Dit boek staat nu al hoog in mijn beste gelezen boeken van 2024!  

 

Spanning: 5 

Originaliteit: 5 

Psychologische ontwikkeling personages: 5 

Leesplezier: 5 

Schrijfstijl: 5 

Plot: 5 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten