dinsdag 30 januari 2024

Reykjavik van Ragnar Jonasson en Katrin Jacobadottir


 IJsland, 1956. De vijftienjarige Lára heeft een vakantiebaantje bij een echtpaar thuis op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík.


Begin augustus verdwijnt ze spoorloos.
De vermissingszaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára – leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er daar iets met haar?

Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200ste verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Mikhail Gorbatsjov.

In dezelfde periode begint journalist Valur Robertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar als hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost.

Dit verhaal begint met de belangrijkste namen van verschillende personages en zo... dat waren er nogal wat! Vervolgens start je in het jaar 1956 en lees je over politieagent Kristján. Hij is op weg naar de plek waar Lára voor het laatst is gegaan.

De drie hoofdstukken daarna maak je telkens een sprong van tien jaar. Lára is nog steeds vermist en men vreest dat ze niet meer in leven is. Nog steeds is het onduidelijk wat er met haar is gebeurd.

Vanaf dan speelt het verhaal zich continu in 1986 af en komen er verschillende personages voorbij. Zo lees je onder andere over journalist Valur. Ook hij speelt een grote rol in dit mysterieuze verhaal en hij probeert zich meer in de zaak te verdiepen.

'Reykjavík' draait dus voornamelijk om het uitzoeken van de vermissing van Lára. Bijna op de helft van het boek vindt er nog een heftige gebeurtenis plaats en vanaf dan speelt dit ook een grote rol. Ik kan hier niet teveel over vertellen, maar er is iets vreemds aan de hand.

Dit was wel een interessant verhaal, maar het wordt allemaal niet zo spannend. Ik vond de sfeer wel erg goed beschreven en natuurlijk was ik benieuwd naar wat er met Lára was gebeurd. Een leuke leeservaring dus.

Beoordeling: 3,5 
Silvie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten