dinsdag 30 januari 2024

De laatste nacht van Martin Osterdahl

 


Op een vroege nieuwjaarsochtend stuit de politie van Nacka op een macaber slagveld bij een van de landhuizen aan het meer. Op de bodem van het lege zwembad liggen twee naakte, gruwelijk toegetakelde lichamen.


De smoorverliefde tieners Ebba en Marlon hebben op oudjaarsavond een diner gepland om hun ouders voor het eerst te laten kennismaken. Een feestelijk etentje wordt het allerminst.

Onverwachts gedeelde verledens en geheimen maken het aan tafel almaar beklemmender en ongemakkelijker. Een avond met verwoestende gevolgen voor alle betrokkenen.

Dit verhaal begint met een proloog in de nacht van oudejaarsavond op nieuwjaarsdag en is al meteen heftig. Er worden namelijk dode lichamen in een zwembad gevonden. Onduidelijk is om wie het gaat.

Vervolgens maak je een sprongetje naar de nacht voor oudejaarsavond en maak je kennis met tienerdochter Ebba en haar ouders. Ebba heeft een vriendje, genaamd Marlon, en dit tweetal is smoorverliefd op elkaar. Op oudejaarsavond gaan de ouders van Ebba de ouders van Marlon ontmoeten. Ze hebben hen uitgenodigd in hun huis.

Maar vanaf de ontmoeting slaat de sfeer om. Ik kan hier niet teveel over vertellen vanwege de spoilers die ik dan weggeef, maar er speelt zich genoeg af, ook dingen uit het verleden. Hierdoor ga je dus ook regelmatig achttien jaar terug in de tijd en worden dingen steeds duidelijker.

Het plot zag ik helaas al van mijlenver aankomen, dus heel verrassend was het voor mij allemaal niet. Er gebeuren nog wel wat dingen op het einde die ik dan weer niet zag aankomen en sommige daarvan waren toch best heftig. Ook lees je wie de dode lichamen in het zwembad zijn en hoe zij hier terecht zijn gekomen.

Ik vond dit verhaal interessant en was benieuwd naar de geheimen uit het verleden. Ondanks dat het toch enigzins voorspelbaar was, heb ik toch voor een groot deel genoten. Het is wel een erg traag verhaal en ik weet ook niet zeker of dit nou een échte thriller is. Ik denk dat het dan toch weer meer de psychologische kant op gaat. Uiteindelijk was dit dus een redelijk positieve leeservaring en ik wil zeker meer van deze auteur gaan lezen.

Beoordeling: 3,5 
Silvie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten