zondag 17 januari 2021

Spiegelman van Lars Kepler

 


Titel: Spiegelman

Auteur: Lars Kepler
Uitgeverij: Cargo

Publicatiedatum: november 2020

Recensie door: Ilse

Kraaien: 4,5



Wanneer Jenny te voet onderweg naar huis is, wordt ze voor de ogen van een klasgenoot ontvoerd. De zoektocht leidt nergens naar tot ze 5 jaar later dood wordt teruggevonden. Al snel blijkt er een ooggetuige te zijn. Helaas heeft de man psychische problemen, na een persoonlijke traumatische ervaring, en kan hij zich enkel met de hulp van hypnose kleine elementen herinneren. De jacht op de moordenaar is opnieuw geopend.

 

Lars Kepler is, zoals wellicht gekend, het pseudoniem van het schrijversechtpaar Alexander en Alexandra Ahndoril. Met ‘Hypnose’, hun debuutthriller (en later verfilmd), oogsten ze veel succes. ‘Spiegelman’ is al het achtste boek met inspecteur Joona Linna in de hoofdrol. Met deze serie is Kepler wijd en zijd bekend geraakt.
Voor mij is het een eerste kennismaking.

 

Alhoewel ik nog niet eerder iets las van Kepler, geraakte ik vlot in het verhaal. Hier en daar merkte ik wel dat het leuk zou zijn geweest om wat meer van de achtergrond te kennen van Joona Linna en zijn (familiale) relaties, maar het maakte het leesplezier zeker niet minder groot.
Het verhaal is opgedeeld in 98 korte hoofdstukken, wat het verhaal de nodige extra snelheid geeft en bovendien zorgt voor een aangename spanning.

De verschillende karakters in het verhaal worden goed uitgewerkt. Zo krijgen we als lezer ook inzicht in de psyche van de dader, die op een gruwelijke, harde manier te werk gaat. Bij een nieuwsbericht zou je hierbij de melding krijgen: ‘niet voor gevoelige kijkers’. Als lezer ben ik blij dat dit alleen maar fictie is (ik smulde er van).
Kepler zet je doorheen het verhaal op het verkeerde been. Het plot kwam dan ook als een verrassing. De twee ogenschijnlijk aparte verhaallijnen komen uiteindelijk mooi samen tot een voor mij verrassend einde.

In de epiloog hint Kepler alvast naar het negende boek. Of toch nog niet?

 

‘Spiegelman’ zorgde voor een overtuigende eerste kennismaking met de Joona Linna serie. Dat smaakt naar meer!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten