zondag 17 januari 2021

De zigeunerbruid van Carmen Mola

 


Titel: De zigeunerbruid
Auteur: Carmen Mola
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
Publicatiedatum: september 2019
Recensie door: Karin
Kraaien: 4,5


Wat vind ik van de cover?
Een rode dikke vloeistof (verf, bloed?) en 3 vliegen, mmm, bijzonder. Als covertekst 'een briljante thriller, met geen mogelijkheid weg te leggen', althans toch volgens de Spaanse krant El País.

Wat verwacht ik van tevoren?
Dit is weer een boek dat een beetje onverwacht op mijn pad komt, en dan nog in functie van het recent verschenen tweede deel in de reeks van deze auteur 'Het duistere net'. De korte inhoud klinkt veelbelovend.

Een Spaanse thriller, het is zo weer eens iets nieuws op mijn lijstje (ja, die andere Spaanse reeks staat wel op mijn e-reader klaar, maar die bewaar ik nog even voor tijdens de vakantie). Er was een tijd dat mijn kennis van het Spaans voldoende was om er boeken in te lezen, dat beperkte zich tot de lectuur die vanuit de opleiding werd opgelegd, dus uiteraard geen thrillers, maar ondertussen ligt er een hele dikke laag stof op mijn Spaans, dus maar best in de Nederlandse vertaling lezen.

Mijn nieuwsgierigheid is absoluut gewekt, ik sta er helemaal voor open!


Mijn recensie:
Het eerste cursieve hoofdstuk is pakkend en intrigerend. Daarna begint het hoofdverhaal, heel erg vlot en af en toe behoorlijk pittig, ik ben onmiddellijk geïnteresseerd in het boek. Sommige personages zijn een beetje a-typisch, wel een beetje verfrissend. Af en toe is er ook een iets luchtigere passage, of een onverwachte fait-divers, best wel inventief. Naar mijn gevoel verloopt het verhaal ongecompliceerd en logisch, rechttoe rechtaan, en hoewel ik nog niet vergevorderd was in het boek, was ik al uitgebreid aan het vertellen dat ik een goed boek aan het lezen was, ik denk dat dit een goed teken was.

De cursieve stukken hakken er bij mij wel een beetje in, ze zijn triest, wanhopig en gruwelijk. Ook in de rest van het verhaal wordt een beetje gruwel absoluut niet geschuwd.

Wat mij betreft is 'De zigeunerbruid' spannend en gruwelijk inventief. Oké, een paar gekende clichés uit de thrillerwereld van deze jaren komen terug, een getormenteerde vrouwelijke chef, alcohol, eigenzinnigheid, enz., maar dat is voor mij allemaal niet erg, het verhaal en de schrijfstijl compenseren dit volledig. De covertekst is voor mij correct, ik vond het boek heel erg moeilijk weg te leggen. En dan is er nog de cliffhanger, die me onmiddellijk verder duwt naar het vervolg in de reeks. Het zal waarschijnlijk niemand verbazen dat ik voor 'De zigeunerbruid' graag een score van 4,5 kraaien geef.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten