donderdag 2 juli 2020

De boekenkast van Ilona van Hilst

Ilona van Hilst (1961) was jarenlang werkzaam in de IT totdat haar functie door een reorganisatie overbodig werd. Ze greep deze verandering met beide handen aan en koos ervoor om zich vanaf dat moment volledig op het schrijven toe te leggen. Afgelopen week kwam haar vierde boek De uitweg uit. Vandaag vertelt zij over haar boekenkast.


*Hoe divers is jouw boekenkast?

De boekenkasten in ons huis zijn gesorteerd op achternaam van de auteur. Mijn man is een veellezer en leest gemakkelijk een boek in een dag uit. Onze gezamenlijke boeken staan boven langs de wanden in twee slaapkamers. Naast leesboeken heb ik ook kookboeken, natuur- en wetenschap en andere categorieën (dieren, geschiedenis en zo). We hebben altijd kastruimte te kort.

*Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?

Als het gaat om coverdesigns, dan vind ik alles van Will Immink design mooi, zoals van M.J. Arlidge.
En een antieke, Gösta Berlings saga van Selma Lagerlof ben ik ook trots op. En de omnibus Jungle Pimpernel/Het laatste bivak/de verloren vallei koester ik heel erg, omdat dit het eerste boek was dat ik zelf mocht uitzoeken van mijn oma, toen ik klein was.

*Staat jouw favoriete boek aller tijden daartussen?

Nee, want die heb ik niet. Ieder boek heeft iets eigens en in elk genre zit wel iets moois.

*Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?

Alles belandt in de kast. Van weggeven krijg ik altijd spijt.

*Lees je veel?

Nee, niet zo veel. Ik ben zo’n hopeloos trage lezer, omdat ik door teksten associaties krijg tijdens het lezen en dan ga ik zitten dagdromen. Bijvoorbeeld omdat iets zo mooi bedacht is, of door iets uit mijn eigen dagelijks leven. Dat heb ik al van kinds af aan. Maar sinds ik zelf schrijver ben, kan ik me ook vreselijk opwinden over een slechte schrijfstijl of dingen die niet kloppen, daar kan ik echt zo van balen. Zoals verkeerd gebruik van perspectieven, maar dat valt de “gewone” lezer gelukkig niet op. Daarnaast lees ik niet veel, omdat ik liever aan het schrijven ben. 

*Waar lees je het liefste?

Gewoon op de bank, in de huiskamer. Niet in de volle zon in ieder geval. Ook niet onderweg. En soms een hoofdstuk in bed, maar dat komt niet vaak voor.

*Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?

In mijn jeugd las ik niet veel, ik was een dromer (ben ik nog). Mijn broer en ik waren wel lid van de bibliotheek. Hij las altijd natuurboeken, maar ook niet veel leesboeken volgens mij. Voor mij begon dat pas in mijn middelbare schooltijd. Gelukkig heb ik toen prachtige schrijvers en boeken ontdekt, zoals van Stijn Streuvels en Herman Hesse. 

*Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?

Nee, thuis werd niet zo veel gelezen, ook al stonden er wel boeken in de kast. Maar wij waren als gezin veel buiten, in de natuur, boswandelingen maken en zo. En mijn oma was er ieder weekend.

*Leen je weleens boeken uit?

Nee, omdat ik de ervaring heb dat ze óf kwijtraken, óf ik ze terug moet vragen. Behalve laatst, toen heb ik een boek uitgeleend aan mijn vriendin (een veellezer), omdat ik er niet aan toekwam en ik wilde weten of het écht zo’n goed boek was als werd geschreven op social media. En warempel. Zij was hélemaal verrast, had zelfs wat traantjes weggepinkt. Toen ben ik het ook gaan lezen en ik was echt overrompeld, zo’n mooi verhaal, terwijl ik meestal thrillers lees en geen romantiek. Maar dit was echt heel erg mooi. Het ging om ‘Een leven geleden’ van Jerrad Hoff, dat is een schrijver die uitgeeft in eigen beheer en in series schrijft. Hij schrijft ook thrillers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten