vrijdag 17 april 2020

Een minuut voor middernacht van David Baldacci


Titel: Een minuut voor middernacht
Auteur: David Baldacci
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Publicatiedatum: november 2019
Recensie door: Tamara
Kraaien: 3

Op zoek naar de ontvoerder van haar zusje, komt FBI-agent Atlee Pine een seriemoordenaar op het spoor. FBI-agent Atlee Pines leven veranderde voorgoed toen op jonge leeftijd haar tweelingzus Mercy werd ontvoerd – en waarschijnlijk vermoord. Wanhopig zoekt ze sindsdien naar antwoorden die een einde moeten maken aan de kwellende onzekerheid, totdat op een dag alle opgekropte woede en frustratie een uitweg vinden. Ze kan zichzelf tijdens een arrestatie niet langer in de hand houden en mishandelt een verdachte.

Gedwongen om tijdelijk een stap terug te doen, keert Atlee terug naar Andersonville, Georgia, het dorp waar ze is opgegroeid. Met behulp van haar assistent Carol hoopt ze erachter te komen wat er precies is gebeurd tijdens die traumatische nacht toen Mercy werd meegenomen. Maar vrijwel meteen na haar aankomst wordt het lichaam van een vermoorde vrouw gevonden, met een bruidssluier over haar gezicht gedrapeerd. Al snel volgt een tweede slachtoffer.

Atlee is vastbesloten het onderzoek naar de ontvoering van Mercy voort te zetten, maar ze moet nu ook een seriemoordenaar zien te stoppen voordat er nog meer slachtoffers vallen. Ze komt er al snel achter dat in een kleine gemeenschap vol geheimen – die mogelijk te maken hebben met Mercy's verdwijning – het verleden soms beter met rust gelaten kan worden…

“De hoofdhuid was naar beneden getrokken en de schedel open gezaagd; de hersenen waren eruit gehaald en op dezelfde manier onderzocht als de organen.”

Na het dichtslaan van het boek had ik echt even diverse emoties te verwerken. En dat is niet in een positieve manier. Ik vond het verhaal hier en daar wat rommelig en op sommige punten niet meer geloofwaardig overkomen. Er worden teveel zaken erbij gehaald, wat voor mij, het verhaal niet ten goede komt.

Atlee gaat terug naar haar geboortedorp om de verdwijning van haar zusje op te lossen. Dit vond ik nog wel het interessante deel van het verhaal. Tijdens de bewuste nacht heeft de ontvoerder een rijmpje opgenoemd en op het einde Atlee neergeslagen en haar zusje meegenomen. Tijdens haar zoektocht kom je steeds meer te weten over wat er in die nacht nu precies is gebeurd.
Tijdens dit onderzoek ontmoet ze diverse mensen die meer weten van die nacht dan dat ze eigenlijk willen toegeven.
Dan wordt er een moord gepleegd. Een jonge vrouw wordt vermoord in een steegje gevonden met een oude bruidssluier over haar gezicht. Terwijl Atlee onderzoek doet naar haar verleden, neemt zij ook deze zaak op zich.

Het verhaal leest op zich wel lekker vlot, maar er komen heel veel personages voor in het verhaal, wat op een gegeven moment wat onduidelijkheid geeft, wie wie nu precies is en welke connectie die heeft met de vermoorde mensen of met het verleden van Atlee. Tot je langzaam bij het einde komt, vind ik de geloofwaardigheid afnemen. Er gebeuren ineens zoveel dingen, van een schietpartij tot een explosie. Atlee lijkt bijna onschendbaar met wat zij allemaal meemaakt.
Waar ik eigenlijk nog het meeste van “baal” is het einde omtrent de zoektocht naar haar zusje.
Zo onbevredigend, zo kaal, zo weinig ….. Ik heb er gewoon geen woorden voor.

Het motief van de moordenaar vind ik erg ver gezocht. Maar ook de relatie waar diegene mee is getrouwd is gewoon bizar. Dat had van mij wel iets verfijnd mogen worden.
Nee voor mij was dit boek niet een perfect passende puzzel.

Spanning: 3
Originaliteit: 4
Psychologische ontwikkeling personages: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Plot: 2





Geen opmerkingen:

Een reactie posten