maandag 7 oktober 2019

Het instituut van Stephen King


Titel: Het Instituut
Auteur: Stephen King
Publicatie: september 2019
Uitgeverij: Boekerij
Recensie door Martijn


Korte inhoud:
Midden in de nacht, in een huis in een rustige straat in een buitenwijk van Minneapolis, worden de ouders van Luke Ellis stilletjes vermoord. Luke zelf wordt in een zwarte SUV geladen en weggereden. Dit alles duurt minder dan twee minuten. Luke wordt wakker in Het Instituut, in een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Aan de andere kant van de deur zijn meer deuren, met daarachter meer kinderen, die daar allemaal op dezelfde manier zijn beland als Luke. Kalisha, Nick, George, Iris en de tienjarige Avery Dixon hebben allen speciale krachten, zoals telekinese of telepathie. Zij zitten in Het Voorgebouw. Ooit waren er nog meer kinderen, maar die zijn naar Het Achtergebouw verhuisd. ‘Deze plek is een muizenval,’ zegt Kalisha. ‘Je kunt erin, maar je komt er nooit meer uit.’
Het personeel van deze sinistere faciliteit, dat onder leiding staat van de genadeloze mevrouw Sigsby, wil de bovennatuurlijke gaven van de kinderen inzetten voor zijn eigen doeleinden. En deinst nergens voor terug om dat te bereiken. Als je meewerkt, krijg je muntjes voor de automaten. Zo niet, dan wacht een wrede straf. Hoe meer kinderen er naar Het Achtergebouw worden gestuurd, hoe wanhopiger Luke wordt om te ontkomen en hulp te zoeken. Maar er is nog nooit iemand uit Het Instituut ontsnapt…

Mijn recensie:
“Het nieuwe meesterwerk van de meest invloedrijke schrijver ter wereld”. Dat werd er bij voorbaat gezegd over de nieuwe King. Zoals iedereen intussen wel weet, is King een van de meest productieve en invloedrijke auteurs ter wereld, met een backlist van ettelijke tientallen boeken.

Een aantal van deze boeken kan je niet echt als “classic” bestempelen. Ze zijn eerder vluchtiger, prettige tussendoortjes om te lezen en je even te laten wegglijden in de bijzondere werelden die King creëert. Daarnaast zijn er ook de bekendere boeken – veelal (slecht) – verfilmd, maar vaak erg herkenbaar door hun psychologie die altijd wel ergens je ziel toetst. In die boeken zijn ook een aantal regelrechte horrorboeken terug te vinden die onder je huid kruipen en je niet meer loslaten.

De echte “classics” is een lijst van boeken waarvan de meeste lezers – en dikwijls ook niet-lezers – wel van gehoord hebben omdat ze 1) nog steeds razend populair zijn en/of 2) degelijker verfilmd zijn. Een van de laatste in die reeks is bijvoorbeeld “IT”, uiteraard gekenmerkt door zijn creepy clown.
Het instituut is het type van boek dat meer richting “classic” gaat dan middenmoot. De tand des tijds zal moeten uitmaken of dit echt zo zal worden en of mensen hem zich binnen tien jaar nog zullen herinneren, maar op dit moment is het een echte must-read.

Net als in vele andere van zijn boeken maakt King gretig gebruik van kinderen en hun typische angsten. Voeg daar nog enkele bijzondere gaven bij en je weet dat je een mooie mix krijgt van zowel het verbroken kinderlijke onschuld door ontvoering, moord en doodslag, gecombineerd met die gaven. (Eén van dé klassiekers op dat gebied is overigens Firestarter, intussen maar liefst 39 (!) jaar oud).

Het Instituut kenmerkt zich door zijn klasse die je merkt aan alle elementen. De uitgewerkte karakters, de sterke verhaallijn en bovenal, de spanning die onderhuids voelbaar is vanaf het prille begin tot het sterke einde. Als je nog nooit een King hebt gelezen, is dit een perfect toegankelijk boek, wat niet van alle Kings gezegd kan worden. En voor de échte fans is dit alweer een zeer bijzondere toevoeging aan hun collectie.

Het mag gezegd zijn: Stephen King, zelfs op de leeftijd van intussen 72 jaar, is nog steeds een onklopbare auteur als het aankomt op het paranormale thrillergenre. Deze man is een held voor veel schrijvers, maar ook voor zijn trouwe lezers. Met Het Instituut heeft hij er opnieuw een topper bij die je moet lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten