vrijdag 23 augustus 2019

Het tuinfeest van Bettie Elias


Titel: Het tuinfeest
Auteur: Bettie Elias
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: juni 2019
Recensie door: Ink
Waardering: 3,5 kraaien


Cover
Als je er vluchtig over heen kijkt, lijkt het net een cover voor een roman en ligt er een meisje in het gras. Als je beter kijkt, zie je duidelijk een dood meisje. Ik vind dat de cover een mooie uitstraling heeft en dat het erg past bij de inhoud van het boek.


Achterflap
Voor haar veertigste verjaardag organiseert Cleo een tuinfeest dat perfect moet zijn. Alles zit mee. Het is een zwoele zomeravond en de champagne vloeit rijkelijk. Haar vrienden vermaken zich opperbest met de andere gasten. Tot Laura, de dochter van Tessa en Thomas, spoorloos blijkt. Wanneer het meisje de volgende ochtend dood wordt aangetroffen, wijst alles op een ongeluk.
De vriendengroep zoekt steun bij elkaar. Maar Tessa stelt zich steeds meer vragen over de dood van haar kind. Haar zoektocht zet de vriendschap onder hoogspanning. Wat gebeurde er werkelijk tijdens die fatale nacht? En kun je je vrienden ooit echt kennen?


Mijn mening
Het is de eerste volwassen thriller van Bettie Elias. Bij navraag onder Vlaamse kennissen, blijkt zij bij de buren wel erg bekend te zijn. Ik ben benieuwd wat deze auteur mij voor gaat schotelen met haar boek ‘Het tuinfeest’.

Het tuinfeest in het boek is georganiseerd door Cleo. Bij Cleo moet alles in haar leven tot in de puntjes verzorgd zijn, dus zeker wanneer ze een feest geeft voor haar 40e verjaardag. Dan wordt Laura, de dochter van vrienden, dood gevonden. Cleo haar man Lucas is peetoom van Laura.

Het verhaal richt zich veel meer op de vriendengroep, hoe die met elkaar omgaan. Het leven lijkt enkele maanden later weer vrij gewoon door te gaan. Echter Tessa, de moeder van het dode meisje, wantrouwt het en wil weten wat er echt gebeurd is. Dit gewroet zorgt ervoor dat wonden opengaan en er onrust ontstaat. Ze roept de hulp in van Lucas.

Je leert de personages kennen met hun pluspunten, maar vooral ook met hun minpunten. Wat een  stel misbaksels bij elkaar zijn het. Je kunt echt niemand aardig vinden. Ze zijn vooral erg met zich zelf bezig.

Het verhaal wordt verteld vanuit diverse personages, naast de personagewisselingen hebben we ook de stappen in de tijd: tijdens het feest en na het feest.

Van tevoren verwacht je dat het boek voornamelijk zal draaien rondom Laura, het dode meisje. De focus ligt echter vooral op 1 van hoofdpersonages die een belangrijkere rol in het leven van Laura speelde dan iedereen dacht.

Het plot zou je verassend kunnen vinden en is goed bedacht. Als je goed oplet, is het eigenlijk niet een zo'n grote verrassing. Wat 1 van de personages uiteindelijk uitvoert om de meeste winst voor zichzelf te halen, gaat mijn voorstelling iets te boven, maar he, het is fictie, dus leuk afgerond op deze manier.

Eigenlijk heb ik heerlijk genoten van dit boek. Ik hou van verhalen waar de nadruk ligt op de psychologische kanten en hoe men langzaam de ware aard van de personages ontdekt. Het is duidelijk een psychologische spannende roman. Voor de echte thrillerlezers misschien niet spannend genoeg, maar voor mij een heerlijk boek wat ik graag gelezen heb.

Oh ja, wat elke Nederlander belangrijk vindt: dit boek kan je gewoon lezen, zonder een Vlaams woordenboek nodig te hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten