vrijdag 21 juni 2019

Het vergeten meisje van Toni Coppers


Titel: Het vergeten meisje
Auteur: Toni Coppers
Publicatiedatum: mei 2019
 Waardering: 4 kraaien


Samenvatting

Wat als de dader in je hoofd zit?

Wijkagente Camilla Bonardo is een vrolijke jonge vrouw. Als ze bij de routinecontrole van een woning een bloedbad aantreft, slaagt ze er niet in haar collega's te alarmeren: ze gaat volledig in shock. De dagen na haar lugubere ontdekking krijgt Camila de beelden niet uit haar hoofd. Haar therapeut stelt hypnose voor om de trauma te helpen verwerken. Als Camila tijdens de hypnose de deur van haar kindertijd opent, belandt ze in een nog grotere nachtmerrie. Maar zijn haar herinneringen echt of zijn ze fantasie? De ontredderde vrouw zoekt steun bij haar vriendin en collega Liese Meerhout. Die kan het niet laten ongevraagd te gaan graven in het verleden van haar vriendin. Al snel blijkt dat Lieses nieuwsgierigheid slapende honden uit het verleden wakker maakt: Camila's leven is in gevaar…

Inmiddels is ‘Het vergeten meisje’ al de zestiende thriller van Toni Coppers rond Liese Meerhout en las ik nou net de boeken die Liese niet als hoofdpersoon hadden. Een kundig auteur beheerst zijn taal zo dat je als lezer gewoon bij elk boek zou moeten kunnen instappen. Ik ga dit proberen met Het vergeten meisje..

Al snel komen we in wat verschillende situaties terecht:
 Wijkagent Camilla ontdekt een misdaadscene waarvan ze totaal in shock raakt. Liese staat op een geboortefeest, waar ze verliefd wordt op haar petekind Quinten. De derde situatie is hoofdinspecteur Mason die in het ziekenhuis zit, omdat zijn vriendin Nelle onderuit is gegaan met de fiets. Hij ontmoet in de wandelgangen Alec Neuville, die daar is in verband met zijn huishoudster die in coma ligt. De twee mannen raken bevriend. Zij voeren vele mooie gesprekken in de gangen van het ziekenhuis.

Camila gaat in therapie en tijdens de sessies komt ze langzaam bij de gebeurtenissen van het verleden die haar op een of andere manier nog steeds in de weg zitten. Maar zijn het echte herinneringen of bedachte herinneringen?
 Liese gaat aan de slag met die oude herinneringen van Camila.

En uit de vriendschap tussen Mason en zijn nieuwe vriend Neuville ontstaan er bij Mason grote vraagtekens of hij er wel goed aan heeft gedaan om zijn nieuwe vriend te vertrouwen.

Zo wisselen privé en politietaken elkaar mooi af in dit psychologische verhaal. Hierdoor leef je mee met de spoken in het hoofd van agent Camila en ook met de moeder van Liese die steeds zieker lijkt te worden. De personages zijn mooi uitgediept en de sfeer van de omgeving wordt goed neergezet. Je ziet jezelf wandelen door herkenbare plekken.


Toni Coppers heeft een zeer prettige schrijfstijl en zijn gebruik van echte Vlaamse woorden komt niet in overvloed voor. Ik heb geen enkele keer 1 van mijn Vlaamse kennissen te hoeven inschakelen. Je snapt gelijk wat bedoeld wordt. Zo is ‘Het vergeten meisje’ een toonvoorbeeld voor hoe boeken van over de grens (en vice versa) geschreven worden: niet al je woorden aanpassen aan het andere land, maar het moet wel gelijk duidelijk zijn.

Gelijk vanaf het begin van het boek zit ik in het verhaal en dat is een positief punt. Ook het plot bleef mij tot de laatste bladzijde boeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten