vrijdag 17 mei 2019

Ravage van Felicita Vos

Titel: Ravage
Auteur: Felicita Vos
Publicatiedatum: maart 2019
Uitgeverij: De Kring



Achterflap
Om haar zwangere zus te ontlasten én om het gemis aan kinderen te compenseren, neemt Charlotte Zwanenburg de hond van haar zus in huis. Direct na aankomst neemt de hond de benen. Het is het startsein van een koortsachtige zoektocht. Gaandeweg zoekt de hele familie mee. De tocht maakt pijnlijk duidelijk hoe er werkelijk over elkaar gedacht wordt. De verhoudingen komen onder hoogspanning te staan, irritaties worden ruzies en verzwegen waarheden komen aan het licht. Voor Charlotte hebben die verstrekkende gevolgen.

Ravage is een spannende, hartverscheurende roman over de vraag: hoe goed ken je je naasten?


Mening:
Vanaf de eerste bladzijde is de stijl van Felicita duidelijk: mooie zinnen en een prettige schrijfstijl. Genieten dus van deze zinnen in een verhaal dat sec gaat over het zoeken van een hond die naar Nederland gevlogen wordt en al snel bij het nieuwe adres de benen neemt.

Toch is deze hond niet het belangrijkste hoofdpersonage, maar eerder een symboliek om de problemen tussen alle personages bloot te gaan leggen. De personages zoeken allen hun eigen weg in het leven blijkt tijdens deze zoektocht naar Ramirez. Het gaat over de zussen, hun moeder en hun partners, over verloren kinderen, zwangerschap, haat, liefde en het gewenst voelen.

Jij als lezer leeft het ene moment met de ene persoon mee, waar je even later weer enige weerstand kan voelen. De auteur duwt je alle hoeken van emoties in, die plaatsvinden bij de personages, maar ook die bij jou opgeroepen worden.

Het boek lijkt op een gegeven moment wat door te kabbelen met de zoektocht: elke keer wordt de hond gezien maar kan niet gepakt worden. Ik had wel even van hop, nu even de versnelling. Toch haakte ik niet af. De reden daarvoor zijn de schitterende dialogen die op papier gezet zijn. En om die reden blijf je gewoon nieuwsgierig met wat er nog meer naar boven zal gaan komen.

Ravage vindt letterlijk plaats in alle relaties die in dit boek voorkomen. Geheimen worden naast alle ingewikkelde relaties tegen het einde naar boven gebracht. Het boek heeft dan ook een twist die ik niet aan zag komen. Lange tijd krijg je wel bepaalde hints, maar die drijven je naar een andere gedachte en je zit toch even een klets om de oren als het verhaal duidelijk wordt.


Conclusie:
Het is een roman, maar met wat spanning. Vooral de psychologie in dit boek is supergaaf neergezet. Zelden zoveel zien gebeuren tussen de personen in een boek. Het verhaal wordt langzaam ontrafeld tot het grootste geheim wat al die jaren speelde. Charlotte ziet haar wereld in elkaar vallen.

Zoals in het begin van het boek gezegd wordt: In dit leven is niets zeker, behalve het hier en nu, en zelfs dat kan bedrieglijk zijn.


Psychologische ontwikkeling    5
Originaliteit                              4
Leesplezier                             4
Schrijfstijl                                4,5
Spanning                               3
Plot                                        4


Een dikke 4 voor deze roman met spannende twist


Geen opmerkingen:

Een reactie posten