zaterdag 25 mei 2019

Moordenaarsstorm van Inge Ipenburg



Of: hoe een mens helemaal in de ban van Sicilië kan geraken zonder er ooit geweest te zijn.

Officiële korte inhoud:
Maxine Steenstra, die we leren kennen als de sterke en zelfstandige vrouw ‘Max’, is het middelpunt van Moordenaarsstorm. Max woont al een aantal jaren op Sicilië wanneer ze tijdens haar ochtend-workout op het strand een dood meisje vindt. Is dit meisje gevallen? Is ze vermoord? En waarom ligt ze precies hier, op deze voor Max zo vertrouwde plek? Wil Heerema is een rechercheur die zijn vakantie doorbrengt in een Siciliaans dorp. Hij heeft in een opwelling geboekt, omdat deze plek door de steile straatjes met honderden trappen, de verraderlijke stroming in zee en het feit dat er niets anders te beleven valt dan wijn drinken op een terras de absolute vakantiehel is voor kinderen, bejaarden en feestende idioten. Wat hem betreft de hemel op aarde. Maar Wil heeft weinig talent voor vakantie vieren. Dat komt goed uit, wanneer een dood meisje op het strand wordt gevonden. Samen ontdekken ze dat de dood van het meisje meer met het verleden van Max te maken heeft dan ze aanvankelijk dachten.

Recensie:
Dit is mijn eerste kennismaking met Inge Ipenburg, waardoor ik uiteraard ook geen verwachtingen had over dit boek. Wat me meteen intrigeerde was de knappe titel: Moordenaarsstorm – je moet er maar opkomen. Gelukkig legde de auteur al in een van de eerste regels uit wat het betekent: La tempesta di assassini … sirocco dus. Ze zeggen dat je er gek van wordt.

De cover: Mooi, stijlvol en duister over een anders mooi strand. De titel valt op. Mooi gedaan.

Het boek zelf: Wat me meteen opviel zodra ik begon te lezen, was de aangename schrijfstijl van deze auteur. Haar zinnen rijgen zich vlot aan elkaar, de beschrijvingen volgen elkaar op en de hoofdstukken zijn kort genoeg dat ze je vasthouden en niet meer loslaten. Soms zijn de beschrijvingen lang en veel, waardoor de boel aanvankelijk traag op gang komt, maar je blijft lezen omdat je gewoonweg geboeid blijft door het verhaal dat zij wil vertellen. Naarmate het boek vorderde, ging het ook allemaal sneller vooruit.

In afzonderlijke hoofdstukken volg je Maxine (Max) en Wil, twee totaal verschillende personages die elkaar leren kennen na de dood van een jong meisje op een strand in Sicilië, de plek waar Max al jaren woont en Wil op vakantie is. Zoals je bij voorbaat weet door de achterflap kruisen Max en Wil elkaars wegen, waarna ze ook samen op zoek gaan naar de ware toedracht achter de dood van het meisje.

Wil heeft zijn vakantie geboekt zonder ook maar iets te kennen over Sicilië, terwijl het intussen Max’ habitat geworden is. Logisch dus dat zij hem meetroont door de nauwe straatjes en op de vele trappen. Beide personages zijn zo sterk en goed uitgewerkt dat je meeleeft met hen, weet wie zij zijn en het met een paar woorden duidelijk is in wiens hoofdstuk je zit. De warme Siciliaanse temperaturen en het broeierige van het boek komt goed tot uiting.  Het deed me een beetje denken aan een oude klassieke film ‘The Long Hot Summer’, waarin een soortgelijke setting werd neergeplaatst. Als dit boek ooit verfilmd wordt, zie ik het zo voor me hoe toeristen met kleding klevend aan hun lichaam wandelen door de verhitte straten, met daartussen een stel dat op zoek is naar een moordenaar.

Het verhaal is geloofwaardig, sterk en nodigt gewoon uit om verder te blijven lezen. Bovendien – en ik kom hier nog eens op terug – maken Max en Wil het gewoon af. Ik hield van beide personages en volgde hun relaas geboeid mee. Daarom ben ik dus ook zeer blij dat er nog een vervolg komt met dezelfde karakters. Een prettige, kleine nuance: deel 2 komt er zelfs al aan in juni, waardoor je vrij snel na elkaar beide boeken kunt lezen.

Moordenaarsstorm heeft me aangenaam verrast. Deel 2 mag komen.
4 kraaien

Sandra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten