zaterdag 23 februari 2019

Belinda Aebi op de thee

Deze week hebben we Belinda Aebi op de thee. Belinda is een Vlaams auteur met oa mijn favoriet Troebel water. In 2018 kwamen Ademnood en Comeback uit.



1.  Wat is de mooiste plek die je ooit bezocht?

mooiste plekje: Civita di Bagnoregio in Italie of ‘De stad die sterft', een van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld. Ga erheen. Nu het nog kan. Als je er toekomt is er veel kans dat er een mistkring omheen hangt. Op dat moment voel je een rilling over heel je lichaam, je haren kruipen overeind en je krijgt een krop in je keel. Dit kàn niet echt zijn. De stad ‘zweeft’. 



2.   Wat is het meest bijzondere wat iemand ooit voor je deed?

Op 26 december 2004 had in Zuid-Oost Azie een tsunami plaats waarbij meer dan 200.000 mensen het leven lieten. Zeger Garré, mijn beste vriend en fotograaf, wilde samen met zijn vrouw ‘iets’ doen om de bevolking te helpen, meer bepaald de kinderen. Hij stelde voor om naar Indonesie te gaan om er een fotoboek te maken van portretten van getroffen gezinnen. Hij vroeg me of ik de begeleidende tekst wilde schrijven. Het boek kreeg de naam ‘Hello Mister’ (dat riepen de kinderen ginder naar hem). Het is een prachtig, maar tegelijk schrijnend boek geworden. We hebben het boek verkocht en met de opbrengst zijn we alledrie 2 jaar later teruggegaan naar het getroffen gebied (Banda Aceh) om schoolgerief en boeken voor de kinderen te kopen. Het was verrassend om te zien hoe ver de wederopbouw al gevorderd was, maar de meeste voldoening haalden we uit de dankbare gezichtjes en de brede lach van de kinderen. Mijn oudste dochter Sarah heeft mij naar aanleiding van deze actie ingeschreven voor ‘laureaat van verdienste' in de gemeente waar we toen woonden. Ze deed het zonder dat ik het wist. Ik heb de trofee ontvangen van het gemeentebestuur. Het heeft me erg aangegrepen. Ik vond het een heel mooi gebaar van haar. 


3. Wat is je favoriete snoep?

 Ik ben geen snoeper, maar iedere ochtend gaat er wel een stukje chocolade in de yoghurt met havermout; alleen ’s morgens heb ik behoefte aan iets zoets.
     Koekjes en desserts laat ik aan mij voorbij gaan, maar als er een zakje chips in huis is (zout of paprika), gaat dat eraan. Verslavend maar zo lekker, en als het op is, heb ik schuldgevoelens. 


4. Wat is jouw favoriete sprookje?

De film : ‘La vita è bella’ van Roberto Benigni. Grijpt naar de keel. Heel veel emotie. Een lach en een traan. Fantastisch hoe een vader door humor zijn zoontje doorheen de gruwel van de jodenvervolging loodst en hem voorhoudt dat de Holocaust maar een spel is. Een meesterwerk. 



5.  Welk beroep zou je weleens voor een week willen proberen?

Vroedvrouw; lijkt me heerlijk om kindjes helpen geboren te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten