woensdag 12 december 2018

Ster van het Noorden van D.B. John

Titel: Ster van het Noorden
Auteur: D.B. John
Uitgeverij: Cargo (een imprint van uitgeverij De Bezige Bij)
Jaar van uitgifte: September 2018
Recensie door Ans Stier

De auteur
D.B. John is journalist en schrijver en heeft lange tijd in Zuid-Korea gewoond. Hij is een van de weinige westerlingen die regelmatig Noord-Korea hebben bezocht. Op dit moment werkt hij in Londen.


Samenvatting
De zus van Jenna is verdwenen. Vermoedelijk is ze ontvoert door Noord Korea. Hoewel haar ouders aannemen dat ze is verdronken in de zee denkt Jenna dat ze nog leeft. Jenna doet onderzoek naar Noord Korea en komt zodoende te werken voor de CIA. Ze ontdekt dat haar zus leeft en gevangen gehouden wordt. Ze besluit deel te nemen aan een missie van de CIA en hoopt haar zus te zien en te bevrijden.

Leeservaring
Omdat er heel weinig bekend is over het Noord Koreaanse regiem is dit boek al interessant. Buiten dat het een spannend en aangrijpend verhaal is kom je meer te weten over het leven van de burgers, hoe ze proberen geld te verdienen  om toch wat te eten te hebben in dit land wat te leiden heeft onder hongersnood, en hoe ze in angst leven. Je komt meer te weten over de controle van van de burgers door het regiem en de gevangenschap en martelingen in concentratie kampen. Dit speelt een rol in het verhaal en achterin het boek wordt ook e.e.a. uitgelegd over de op waarheid beruste feiten en eventuele interessante boeken die hier verder op in gaan en waar de auteur ook informatie en inspiratie uit heeft opgedaan. Tevens is een woordenlijst opgenomen met daarin de Koreaanse woorden die in het boek voorkomen en hun betekenis.
De schrijfstijl is prettig, duidelijk en zo opgebouwd dat je graag door leest. Het verhaal bestaat uit drie verhaallijnen die mooi met elkaar zijn verweven. Het verhaal van Jenna die haar zus wil vinden, het verhaal van Moon een burger en het verhaal van Cho een hoge ambtenaar in het regiem. Zo beleef je het leven Noord Korea van drie kanten. Deze genoemde personages zijn goed uitgewerkt, je krijgt een goede indruk van hun leven.
Een boeiende, interessante en meeslepende thriller.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten