zaterdag 8 december 2018

Over De ontdekking van Harlan Coben

Rob Steijger is freelance redacteur.  Over zijn werk schrijft hij regelmatig op een onregelmatig tijdstip blogjes over de boeken die hij redigeert.  Vanaf nu kan je zijn blogjes ook bij ons lezen. Hier is nummer 1.
Op LinkedIn deel ik nu en dan de titel van het boek dat ik persklaar heb gemaakt (uitgeversjargon voor redigeren). Dan betreft het ofwel een boek waar ik veel werk aan had, ofwel een boek waarvan ik vind dat iedereen het zou moeten lezen. En soms beide.
Vorige week leverde ik de persklaar gemaakte vertaling in van de nieuwe Harlan Coben, De ontdekking (die wat mij betreft De waarheid zou moeten heten). Een van zijn beste vond ik, en ik deelde hem als volgt op LinkedIn:
Dat ik zo met Harlan Coben dweep is niet alleen vanwege zijn kunst om personages tot leven te schrijven en zijn ingenieuze, onvoorspelbare plots. Het is vooral omdat hij met elk boek lijkt te willen zeggen: niemand is perfect, iedereen maakt misstappen, iedereen heeft zijn zwakheden en iedereen heeft zijn grenzen. Daar is niets fictief aan.
Als je op het linkje klikt dan zie je als eerste een ‘pluim’ van Stephen King: ‘geweldig’. Ben ik met hem eens, maar volgens mij is hij niet helemaal neutraal: King en Coben zijn waarschijnlijk vrienden. Dat denk ik omdat Coben een glansrolletje heeft in Kings De buitenstaander, die ik toevallig voor THB persklaar mocht maken (daar schreef ik eerder over), en in De ontdekking wordt een Stephen King-boek genoemd. Vast geen toeval, maar het kan zijn dat ik me door al die thrillers een detective begin te wanen en verbanden zie die er niet zijn.
Anyhow, hij verschijnt in maart. Inclusief twee woordgrapjes van mijn hand, mits de vertaler en bureauredacteur die erin laten staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten