maandag 1 oktober 2018

Boekvoorstelling Wraakzucht van Tom Bergs

Het eerste wat opvalt zodra je de deur van de wijnhandelaar in het Belgische Werchter binnenstapt, waar de boekvoorstelling rond ‘Wraakzucht’ doorgaat, is auteur Tom Bergs. Niet gekleed in jeans en hemd, zoals zijn gewoonte is, maar gehuld in een kostuum, netjes uitgedost van kop tot teen. Met zijn typische, uitnodigende glimlach, begroet hij je bij de tweede boeklancering die hij ooit mocht organiseren. Tom glundert en met recht en rede.  Drie jaar heeft het geduurd voor zijn eerste boek ‘Dubbelleven’, een opvolger kende.
Nu is hij er: ‘Wraakzucht’, een boek met een geweldige cover, duidelijk ontworpen om het gevoel van thriller weer te geven. Op de cover staat de binnenzijde van een gevangenis, binnenin gaat het verhaal over een man die na jaren gevangenis, besluit om wraak te nemen op de mensen die hem daar brachten.

Tom heeft dus drie jaar nodig gehad om ‘Wraakzucht’ op papier te krijgen, wat ook te maken heeft met de combinatie van fulltime bediende bij de politie en zijn vele activiteiten als fotograaf, webmaster en nog zoveel meer na de gewone kantooruren. Iedereen die hem een beetje kent, weet dat hij regelmatig met een BV (Bekende Vlaming, voor de Nederlanders 😊) op de foto gaat, dat hij een hart heeft voor alles wat met Vlaamse showbusiness te maken heeft en dat hij ontzettend houdt van sport.
Die combinaties maakten het lastig voor hem om ‘Wraakzucht’ op papier te krijgen, maar, met de nodige tijd en inspanningen, is het boek er gekomen. Tom ging heel ver om zijn verhaal zo goed mogelijk de markt op te krijgen. Zo heeft hij samengewerkt met talrijke proeflezers, een Belgische redacteur, maar ook met Nederlanders, om zijn boek meer te ‘Vernederlandsen’ en is hij ook bij een andere uitgeverij terechtgekomen, Het Punt. Zij hebben ook zijn eersteling ‘Dubbelleven’ overgenomen. Voor die gelegenheid heeft dezelfde ontwerpster ook dat boek in een nieuw kleedje gestoken en werd het bij Het Punt herdrukt.
Zijdelingse nota: Dit alles wist ik al geruime tijd, gezien Tom en ik regelmatig praten over boeken, schrijven en uitgeverijen. Met dat in mijn achterhoofd, was ik dan ook erg benieuwd hoe andere mensen ‘Wraakzucht’ zouden ontvangen. 

Het enthousiasme was bij de talrijke aanwezigen alvast aanwezig toen de groep in een zaal plaats mocht nemen, waar de jonge, lokale artieste Rune, een zeventienjarig talent, als eerste het beste van zichzelf mocht geven. De hele avond werd aan elkaar gepraat door Stefan van Loock, de huidige woordvoerder van de Rode Duivels en ook als Bekende Vlaming mag beschouwd worden. Stefan blijkt niet meer of minder dan een vroegere buurman van Tom te zijn, waardoor het ook evident leek dat hij aanwezig zou zijn.
Tom met een aantal Vlaamse auteurs: Sterre Carron, Sandra J. Paul en Rudy Soetewey

Naast Stefan kwamen er nog een paar mensen aan bod die een speech gaven over Tom, maar vooral ook over hun gemeenten. Het is geen geheim dat Tom erg trots is op de regio waarin hij werkt en woont, die een hele politiezone omvat (Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen) en dat deze zone ook in zijn boek ruimschoots wordt besproken en gebruikt. Het was dus aangenaam te zien dat een paar politiekers zich, ondanks de drukke agenda gezien de nakende verkiezingen, wilden vrijmaken om Tom in de bloemetjes te zetten. Naast hen kwam ook Toms Korpschef aan de beurt, die een spervuur van vragen rond zijn examens en werkzaamheden afvuurde.
Na deze amusante interventie (snap je ‘m??), werden de genodigden getrakteerd op heerlijke hapjes en drank in overvloed. Tom glunderde opnieuw toen hij boeken begon te signeren. Hij genoot duidelijk van de hele avond en de aanwezigen. 

Tom heeft nog een primeur ter plaatse gegeven, nl. de titel van zijn derde boek. (Ik ga deze hier niet vermelden omdat ik uiteraard niet weet in hoeverre deze al bekend is, maar de grapjes waren de wereld niet uit toen gevraagd werd of hij er opnieuw drie jaar over ging doen.)
‘Wraakzucht’ ligt in de Standaard Boekhandels Haacht en Keerbergen, is verder via de auteur zelf en zijn uitgeverij beschikbaar (www.deleeswinkel.be) en op bestelling. Ook de nieuwe ‘Dubbelleven’-editie kan je zo verkrijgen.
Tom met Sandra J. Paul

Bij deze wens ik Tom alvast enorm veel succes met zijn tweede boek!

- Sandra J. Paul

http://www.deleeswinkel.be/







Foto's met dank aan Jan Liekens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten