dinsdag 2 oktober 2018

Ijsengel van Nathalie Pagie

Titel: Ijsengel
Auteur: Nathalie Pagie
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: oktober 2018
Bladzijde: 304
Recensie door Lilian
Waardering: 4 kraaien

Auteur:
Nathalie Pagie (1974) debuteerde in 2013 met De Toneelclub. Na haar tweede thriller De Campus begon ze een serie met het journalistenduo Tara en Diego als vaste hoofdpersonen. Paradijsvogels, Casa Familia en Rio Grande werden grote bestsellers en met Casa Familia won ze in 2017 de Thrillzone Award voor Beste Nederlandse Thriller. Sinds ze haar baan als communicatieadviseur aan de wilgen hing, schrijft ze twee boeken per jaar. Dat tempo is ook in haar verhalen merkbaar, met een vlotte pen loodst ze de lezer schijnbaar moeiteloos door haar spannende – en soms lugubere – verhalen heen. Haar verhalen spelen zich af op locaties die Nathalie zelf goed kent. Naast schrijven is reizen dan ook een van haar passies. Nathalie woont met haar gezin in Breda.


Achterflap:
IJskoude winterthriller van eigen bodem!

De brute ontvoering van mediamagnaat Berndt Müller zet heel Zweden op zijn kop. Zijn vrouw en dochters zijn wanhopig en gaan, tegen het advies van de politie in, met de ontvoerders in gesprek. Maar wanneer ze het geëiste losgeld betalen, verandert er niets; Berndt blijft spoorloos.
Als blijkt dat de ontvoerders allen hun eigen redenen hebben voor het misdrijf, slaat de vlam in de pan. Intussen ontdekt een klein meisje dat Berndt wordt vastgehouden op een onbewoond eiland voor de kust van Göteborg. Even lijkt zijn redding nabij, maar dan blijkt dat het meisje net zo gevangen zit als hij…

Mijn mening:
Met een boek van Nathalie Pagie in je handen, weet je dat je een heerlijke tijd tegemoet gaat. De vlotte schrijfstijl neemt je zonder moeite mee naar angstige, soms zelfs lugubere plekken, maar zeker ook naar de meest mooie plekken op aarde. Plekker die Nathalie zelf ook bezocht heeft en dat merk je als lezer.
Dit boek neemt je mee naar Zweden, met zijn prachtige maar soms ook grillige natuur.

De kleine Rasmus is hij 8 jaar oud en slaapt onder een brug. Niet bepaald een gebruikelijke plek voor een jonge jongen. De raderen beginnen bij mij direct te draaien. Wat voor jeugd heeft dit kereltje gehad, om zo te moeten leven en wat voor invloed gaat dit op het verhaal hebben. Het verleden van Rasmus is een hard en een aangrijpend verhaal, zijn vader verdwijnt uit zijn leven en loopt weg van zijn verantwoordelijkheden.  Zijn moeder raakt hierdoor aan de drank en kan niet voor haar zoon kan zorgen. Het enige waar ze voor wil zorgen, zijn haar tientallen katten. Rasmus wil maar één ding, en dat is wat hem belooft is door zijn vader: “Als ik genoeg verdient heb en een plek om te slapen kom ik  jullie  halen”. Die dag is nooit aangebroken, maar Rasmus gaat halen wat hem toekomt.

Berndt Muller is eigenaar van Muller Media en lijdt een onbezorgd leventje in een prachtige villa, samen met zijn vrouw en twee dochters, die het aan niets ontbreekt. Aan dit perfecte leventje komt abrupt een einde als Berndt wordt ontvoerd. 

De ontvoering verloopt niet zonder slag of stoot, in tegendeel zelfs. Uiteindelijk komen ze toch op het onbewoonde eiland aan en laten Berndt daar achter in een leegstaand hotel. Vastgebonden en met een paar flesjes water en wat te eten, laten ze hem aan zijn lot over.
Als blijkt dat er toch nog iemand in het hotel aanwezig is, krijgt Berndt hoop. Hoop om zijn ontvoerders te slim af zijn en te kunnen ontsnappen, van het eiland af  voordat ze terug komen. Als blijkt dat degene waar hij zijn hoop op heeft gevestigd, zelf ook gevangen blijkt te zitten, verdampt zijn hoop. Komt hij zelf uit de handen van zijn ontvoerders?

Het verhaal is niet altijd even spannend, maar door de vlotte schrijfstijl is dat niet erg en weet Nathalie je als lezer vast te houden. Er zijn genoeg ontwikkelingen en wendingen in het verhaal die je na ieder hoofdstuk laten besluiten toch nog één hoofdstukje meer te lezen, dan je van plan was.
De personages worden redelijk goed uitgewerkt, vooral van Rasmus en Berndt kun je je een goede voorstelling maken.

Het plot is een totale verrassing, dit had ik niet aan zien komen. Het is echt knap hoe Nathalie de eindjes aan elkaar weet te knopen in de laatste hoofdstukken. Het leest heerlijk weg en vooral het einde is briljant!


Beoordeling:

Originaliteit: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Spanning: 4
Plot: 5

Vier vette kraaien van mij voor Ijsengel van Nathalie Pagie




Geen opmerkingen:

Een reactie posten