donderdag 19 juli 2018

Valkuil van Arnaldur Indridason


De boeken van Indridason zijn eigenlijk altijd een garantie voor prima thriller-leesplezier en dat geldt ook voor zijn nieuwste boek Valkuil. De tweede wereldoorlog vormt het decor voor dit boek, een periode waar hij graag over schrijft.

Het verhaal begint met een jonge IJslandse vrouw die in Finland wacht op haar geliefde om samen per schip terug te gaan naar IJsland om de oorlog te ontvluchten. Haar verloofde komt echter niet op dagen.

Dan is er een sprongetje in de tijd en spoelt er een lichaam aan op het strand. Kort daarop wordt een jongeman vermoord (in legertenue) achter een legerkroeg.

Twee rechercheurs Thorson en Flovent onderzoeken deze zaken. Prachtig hoe alle verhaallijnen uiterst soepel bij elkaar komen waarmee het boek eindigt in een spannende ontknoping.

Indridason stelt in zijn boeken graag een onderliggend (maatschappelijk) thema aan de kaak op een subtiele manier. Dat doe hij in dit boek met het thema homoseksualiteit en misbruik/geweld in combinatie met het leger. Dit voegt iets toe aan zijn boeken maar ik vind het ook mooi dat het er niet heel dik bovenop ligt.

Heb je nog nooit een boek van deze schrijver gelezen dan raad ik je graag de serie met rechercheur Erlendur in de hoofdrol aan. Een schitterend personage; beetje moeilijk toegankelijk en wat eenzaam, in een typisch Scandinavische setting met oog voor detail en omgeving en mooie dialogen. Het draait niet om (bloederige) moorden, maar om goede en spannende plots en vooral om zo mooi uitgewerkte personages.  Gaaf om het leven van deze niet alledaagse rechercheur te volgen. Een intrigerend leven, soms eenzaam en rauw, dan weer ontroerend. In zijn boeken werkt hij met maatschappelijke thema’s als eenzaamheid en verlies en de dood.

Bewonderenswaardig vind ik de constante kwaliteit die Indridason met zijn boeken aflevert. Zijn boeken lezen heel prettig. De korte zinnen vormen in je hoofd , al lezend, een soort van cadans. In de boeken van Indridason gaat het niet om de moorden, maar vooral om de verhalen die hebben geleid tot de misdaden. Zijn boeken zijn niet de luchtige ‘whodunnits’, maar kunnen je echt naderhand nog een poosje bezig houden.

4 sterren

Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten