dinsdag 12 juni 2018

Gespleten van Karin Slaughter


Titel: Gespleten
Auteur: Karin Slaughter
Uitgeverij: HarperCollins
Bladzijde: 417 (e-book)

Auteur:
Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf bekendheid met haar zesdelige Grant County-reeks, waarin kinderarts en lijkschouwer Sara Linton haar hoofdpersonage is. Het eerste deel Blindsighted  (Nachtschade ) verscheen in 2001, het laatste deel Skin Privilege  (Onaantastbaar )  in 2007. Slaughter schreef ook de tweedelige Atlantis-reeks met special agent Will Trent in de hoofdrol. Ze verweeft haar beide protagonisten in de in 2009 gestarte Georgia-reeks, waarvan het eerste deel Genesis  onder de gelijknamige titel in Nederland werd uitgebracht.

De Zweedse filmmaatschappij Yellow Bird kocht de filmrechten van de Will Trent-thrillers, met de bedoeling dat Slaughter zelf het script zou schrijven en tevens als executive producer zou optreden.

Slaughters werk werd een aantal malen genomineerd met onder andere de Edgar Allan Poe Award, CWA Ian Fleming Steel Dagger en de CWA New Blood Dagger. Voor haar boek The unremarkable heart  ontving ze in 2013 de Edgar Allan Poe Award voor Best short story. In 2015 werd ze wederom genomineerd voor de Edgar Allan Poe Award voor Coptown  (Veroordeeld).

Haar thrillers worden wisselend ijzingwekkend, weergaloos spannend en gruwelijk genoemd. Ze werden in achtentwintig landen uitgegeven en verschijnen steevast op de nationale en internationale bestsellerslijsten. In totaal werden van haar boeken alleen al in Nederland meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Slaughter verwierf internationale faam, de titel 'Queen of suspense', een grote schare trouwe fans en veel lof van haar collega-misdaadschrijvers.

Achterflap:

Andrea Cooper kent haar moeder door en door. Ze weet dat Laura een onopvallend maar tevreden bestaan leidt en nooit iets voor haar verborgen zou houden.

Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura elke week lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middag verandert in een bloedbad, ziet Andrea een heel andere kant van haar. Een kant die mijlenver verwijderd is van de kalme zachtmoedigheid die ze van haar moeder kent. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea.

Dan blijkt dat de schutter het op haar moeder gemunt had. De politie wil weten waarom, maar Laura weigert elke medewerking. Ze vraagt Andrea zelfs om haar te helpen allerlei sporen uit te wissen. Zo ontdekt Andrea dat haar moeder zich al dertig jaar schuilhoudt onder een andere naam en dat alles wat ze over haar verleden heeft verteld gelogen is.

Wat heeft Laura op haar geweten? Waarom zien anderen haar liever dood dan levend? En kun je iemand nog vertrouwen als die een volslagen vreemde blijkt te zijn ook als diegene je moeder is?

Mijn mening:
Als geen ander weet Karin Slaughter met woorden een sfeer te creëren die voelbaar is in elke vezel van je lijf. Dit boek was eigenlijk niet weg te leggen, maar ja, een mens moet toch eten en slapen!
Hieronder een aantal citaten, om je de sfeer te laten proeven.

“Ze hield het niet uit in deze ruimte, in dit ziekenhuis, in deze emotionele achtbaan waarin de band werd verbroken waarmee ze altijd aan haar moeder vastgekluisterd was geweest”
“Het nummer van de unit is je geboortedag. Twintig-één. Herhaal eens.’Twintig-één,’ zei Andy hardop, maar opeens raakte ze in de war. Ze was gisteren jarig geweest, twintig augustus.”
“En daarom vroeg Andy zich ook af welke Laura haar echte moeder was: de vrouw die had gezegd dat ze met rust gelaten wilde worden, of de vrouw die had gezegd dat alles wat ze in haar leven had gedaan voor Andy was geweest?”
“Ze wist alleen dat ze het meer dan zat was om van de ene ramp in de andere te drijven, als een amoebe in een petrischaaltje.”

Het mag duidelijk zijn dat Karin wederom een fantastisch, meeslepend en bloedstollend boek heeft weten af te leveren.
Je leeft als lezer mee met Andy die een rustig en zelfs wat saai leven lijdt. Tijdens haar wekelijkse lunch met haar moeder, veranderd haar hele leven compleet. Het is haar moeder gelukt om een schutter op bizarre wijze te overmeesteren en te doden. Als blijkt dat dit niet de enige persoon is die het op hen gemunt heeft komt Andy in een achtbaan terecht die haar hele leven op haar kop zet. Ze weet niet wie en of ze überhaupt nog iemand kan vertrouwen. Wie is haar moeder? De altijd zo rustige vrouw, die aan de betere hand is na een ziekbed en tijdens een lunch opeens veranderd in een moordmachine. Wat is er aan de hand? Wie is ze eigenlijk?
De verhaallijn van Andy, speelt zich af in het heden en word afgewisseld met een verhaallijn die zich ongeveer dertig jaar eerder afspeelt. Als lezer krijg je redelijk snel het vermoeden hoe deze twee verhaallijnen met elkaar te maken hebben. Dat klinkt niet spannend, maar juist deze aanname zuigt je nog dieper het verhaal in. Het zorgt ervoor dat je in de personages wilt duiken en ze beter wilt leren kennen. Door de schrijfwijze van Karin komen de personage tot leven, er zijn er een paar bij, die ik wel wat zou kunnen doen. Het inleven in het verhaal en de personages gaat vanzelf, hoe verder het verhaal zich vormt en de geheimen ontrafelen, hoe meer je als lezer meeleeft.
Het verhaal draait om vriendschap, vertrouwen, psychologische spelletjes, spanning en geeft je een inkijkje in het brein van een manipulatieve, charismatische man. Naast de karakterbeschrijvingen zijn ook sommige gebeurtenissen zo omschreven dat je het als een film aan je voorbij ziet gaan. 

Te snel veranderen de zinnen in gelezen bladzijdes, in gelezen hoofdstukken en voor je het weet/wilt is het boek uit. Altijd weer lastig om na zo’n topper weer een nieuw boek op te pakken.

Ik kan niets andere zeggen dan dat dit boek een aanrader is! Bloedstollend, spannend en vol met psychologisch spelletjes, ik hou ervan!

Beoordeling:

Originaliteit: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 5
Spanning: 5
Plot: 5

Vijf dikke kraaien krijgt: Gespleten van Karin Slaughter.

Lilian

1 opmerking:

  1. Superleuk artikel. Mijn vrouw is ook groot fan van de Karin Slaughterboeken. Ze had in eerste instantie nogal moeite om de juiste chronolosgische volgorde te vinden voor de series van Salughter maar heeft deze uiteindelijk gevonden op https://boeken-top-10.nl/karin-slaughter-boeken/

    BeantwoordenVerwijderen