woensdag 13 juni 2018

Gespleten van Karin Slaughter


Van diverse Karin Slaughter-fans hoorde ik dat haar vorige boek Goede Dochter wat tegenviel. Meer psychologisch, minder spannend, ietwat langdradig, wat trager. Ik vond dat boek juist fantastisch. Ik was dus erg benieuwd wat Karin Slaughter haar grote schare fans met Gespleten heeft voorgeschoteld.

Begin je in het boek dan kom je er niet meer van los.  Hoofdpersoon Andrea leidt een bijna saai leven en heeft in de afgelopen jaren vooral voor haar van borstkanker herstellende moeder verzorgd. Tijdens een lunch met haar moeder met wie het weer beter gaat en waarin haar moeder aangeeft dat het voor Andrea tijd wordt om haar eigen leven weer op te bouwen verandert haar leven van de ene op het andere moment. Een man met een pistool komt het restaurant binnen en schiet voor hun ogen twee mensen dood. De moeder van Andrea ontpopt zich ter plekke als een koelbloedige dame en schakelt de schutter uit die overlijdt.
Dan ontwikkelt zich een bloedstollend spannend, meeslepend en bij vlagen adembenemend verhaal waarin Andrea langzaam maar zeker het verleden van haar moeder ontrafelt.
In het boek wisselen hoofdstukken zich van heden en verleden en komen uiteindelijk bij elkaar in het nu.

Het boek eindigt in een climax met een onverwachte wending aan het einde.
In dit boek is niemand te vertrouwen. Niemand is wie hij of zij op het oog lijkt te zijn. Ook als lezer word je regelmatig op het verkeerde been gezet.

Als je het boek dan dichtslaat of de laatste bladzijde van het ebook uit hebt moet je echt even bijkomen. Wat een verhaal, wat een ontwikkelingen en wat een moordend tempo. Wat een climax.

Ik verwacht dat de Slaughter-fans die De Goede Dochter wat te subtiel vonden dit boek zeker waarderen. Want in dit boek wordt niets aan de verbeelding van de lezer over gelaten:
‘ Het mes vloog in een boog omhoog en sneed toen naar beneden, recht op haar moeders hart af. Andy was verlamd, te bang om ineen te duiken, te geschokt om iets te doen, behalve toezien hoe haar moeder stierf. Laura stak haar hand uit als om het mes tegen te houden. Het lemmet ging dwars door het midden van haar handpalm. In plaats van neer te storten of luid te schreeuwen, sloeg ze haar vingers om het heft.’
‘Zwijgend hief Laura haar arm, en met een achterhandse zwaai stootte ze het lemmet in de zijkant van de hals. Tsjak, als een slager die een stuk rundvlees afsnijdt.’

Ik vond de beschrijvingen van geweld soms net wat te expliciet, te direct. De dialogen juist wat vlak. Het is een gruwelijk spannend verhaal, waarin niets is wat het aanvankelijk lijkt en waarbij uiteindelijk alles knopt. Het is geweldig hoe Slaughter de gejaagdheid van Andrea verwerkt in het ritme van het boek. De hoofdstukken knallen er uit en ontwikkelingen gaan in een razendtempo. Ondertussen moet je je aandacht er wel echt bij houden om de personen die voorbij komen een plek te geven in het leven van de moeder en de dochter. Ook moet je attent blijven op de link tussen heden en verleden.

Ik heb het boek met plezier gelezen. Het plot zit knap in elkaar en is fantastisch uitgewerkt. Zelf houd ik meer van subtielere beschrijvingen waarbij je als lezer ook zelf nog iets ‘in te brengen’ hebt. Karin Slaughter neemt je van minuut tot minuut mee in haar fantasie, van beeld naar beeld en laat je pas los na de laatste bladzjde.

Het boek ademt ook echt Amerika, een land waar een wapen een recht is voor iedereen, waar geweld aan de orde van de dag lijkt.

Als je het verhaal laat voor wat het is en toch nog wat wil na filosoferen over het boek (iets wat ik graag doe) dan zet het je wel na over hoe beinvloedbaar een mens toch eigenlijk is, zeker als je onder druk en met weinig liefde bent groot gebracht.  Goed en kwaad is in dit boek niet zwart-wit. Gespleten is in vele opzichten een heel passende en mooi gevonden (vertaalde) titel.

Ik twijfel over 4 of 5 kraaien. In haar genre is ze echt meester en het verhaal zit goed in elkaar. Op stijl vind ik het wat minder. Dan wordt het dus 4,5 kraai voor Gespleten.

Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten