zondag 13 mei 2018

Het laatste uur van Minette Walters


Wanneer de pest in 1348 Engeland bereikt, begrijpt niemand waarom er in zo'n korte tijd zo veel doden vallen. Als Sir Richard na een reis terugkomt in zijn dorp Develish, blijkt hij ook besmet te zijn geraakt. Zijn vrouw, de intelligente Lady Anne, neemt het heft in eigen handen: de zieken moeten buiten blijven, de gezonde mensen beschermt ze in haar eigen huis. Tot ieders verbazing behandelt Lady Anne ze allemaal als gelijken.

Deze nieuwe hiƫrarchie zorgt voor een onrustige dynamiek in Develish. Het volk staat voor een onmogelijke keuze: blijven ze binnen en verhongeren ze, of gaan ze naar buiten, waar de pest rondwaart?
Samen met haar rentmeester Thaddeus bestiert ze de kleine gemeenschap en probeert ze de vrede te bewaren, ook wanneer de conflicten escaleren, mede door dochter Eleanor. Als de voorraden opraken, waagt Thaddeus zich met een groepje jongens buiten de muren om voedsel te zoeken.

Het boek geeft een mooie inkijk in het leven in de veertiende eeuw op het Engelse platteland waar de lord van de hofstede het voor het zeggen had. De rolverdeling binnen de hofstede wordt duidelijk beschreven door Walters zoals de lijfeigenen, de rentmeester, de baljuw, de priester en milady van de hofstede. Welke invloed de godsdienst had bij deze mensen en wat lezen en schrijven voor ze betekenden. Een mooi boek om te lezen en je weer bewust te maken in wat voor wereld zij leefden, en welke privileges wij vandaag de dag hebben door onderwijs te mogen volgen.
Het verhaal leest vlot. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken waarbij de meesten een plaatsbepaling hebben mee gekregen waardoor je weet waar het verhaal zich op dat moment afspeelt.

Een spannende, mooie, historische roman over hoe een milady van een hofstede zorgt draagt voor de lijfeigenen zodra blijkt dat de Zwarte Dood zich snel verspreidt in het Engeland van de veertiende eeuw. Een verhaal over angst, jaloezie en wraak maar vooral over saamhorigheid, vastberadenheid en opoffering.
De roman leest als een sneltrein. Minette Walters is bekend om haar thrillers, dit boek is een heel ander genre. Jammer genoeg is het pas deel I, deel II is nog niet uit (mei 2018).
Ik teken alvast in voor het volgende deel.

Jantine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten