donderdag 19 april 2018

Stille oorlog van Andreas Norman

Andreas Norman – Stille oorlog
Auteur:  Andreas Norman
Titel: Stille oorlog
Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Citaat:
Nu is ze aan hem verbonden door middel van schuldgevoel en dankbaarheid, de sterkste band die er bestaat.

Achterflap:
Stille oorlog is een briljante thriller over leugens en macht, verraad en liefde. Een verhaal vol zinderende spanning en huiselijke beproevingen, doorspekt met dat beklemmende gevoel uit spionagethrillers.
Wie kun je nog vertrouwen als je grote geliefde misschien wel je grootste vijand is? Bente Jensen, een Zweedse spion werkzaam in Brussel, in het hart van de Europese Unie, weet wat het is om in een leugen te leven. Als ze een duister geheim in haar eigen familie ontdekt, stort haar wereld in. Bovendien onthult het geheim een groot gevaar.

De Zweedse schrijver Jakob “Andreas” Norman (1973, Farsta Stockholm) werkte voor het ministerie voor Buitenlandse zaken. Na de tsunami in 2004 werd hij als crisismanager uitgezonden naar Thailand. Zijn boeken zijn beïnvloed door zijn ervaringen en het werk dat hij verrichtte in het kader van terrorismebedreiging. In 1996 maakte hij zijn literaire debuut met een dichtbundel. Zijn eerste thriller En rassande eld werd in 2013 uitgegeven in Zweden, een jaar later verscheen het in een Engelse vertaling als Into a raging blaze en kwam op de shortlist voor de CWA International Dagger, waarna het ook verfilmd werd. Stille oorlog is het tweede deel van een serie met Bente Jensen en het eerste dat naar het Nederlands is vertaald.

Stille oorlog speelt zich af in de wereld van de inlichtingendiensten met name de Zweedse Sectie voor Bijzondere Informatieverwerving en MI6, die nauw samenwerken en regelmatig informatie uitwisselen die van belang is voor de spionage. Bente Jensen, hoofd van de Sectie, is gedetacheerd naar Brussel waar ze contacten onderhoudt met Jonathan Green, die werkt als commercieel adviseur voor de Britse ambassade als dekmantel. Het vertrouwen wordt geschonden als Bente Jensen via een Brits lek, B54, vertrouwelijke informatie krijgt toegespeeld over een geheime Britse operatie, Hercules genaamd. De Britten doen er alles aan om het lek te dichten en om te voorkomen dat de gevoelige informatie uitlekt. De ontstentenis bij Bente is groot als blijkt dat Jonathan Green zijn assistente de opdracht heeft gegeven om Fredrik, Bentes echtgenoot, te benaderen om zo de documenten terug in handen te krijgen. Zowel Bente Jensen als Jonathan Green zetten hun carrière als spion op het spel maar wie trekt uiteindelijk aan het langste eind.

De foto op de cover is goed gekozen en heeft een mysterieuze uitstraling, de lange schaduw wekt de indruk dat er geheimen schuilgaan die beter verborgen blijven. Het boek bevat alle aspecten voor een spionagethriller maar mist actie en spanning, waardoor de goed uitgewerkte plot aan kracht verliest. Bovendien is het einde redelijk voorspelbaar en wekt het nauwelijks verbazing. Het verhaal is aangenaam om lezen, soms mist het echter belangrijke details waardoor je even tijd nodig hebt om de juiste linken te leggen. Mijn belangstelling werd meer vastgehouden door de ontwikkelingen in het familieleven van het hoofdpersonage, wat overigens een grote rol speelt, dan voor de aspecten van de spionage. Dat maakt van Stille oorlog geen slecht boek, spanning is echter de grote afwezige waardoor het meer een goed spionageverhaal is. Norman heeft zeker potentieel als auteur maar heeft met Stille oorlog een kans gemist om een goed uitgewerkte spionagethriller te schrijven.

Bovendien heb ik mij gestoord aan een detail in de vertaling; de Brusselse straatnamen zijn allemaal in het Frans en hetgeen wel in het Nederlands wordt genoemd, heeft dan nog de verkeerde spelling. Ik zou deze keuze nog begrijpen als het boek zich afspeelde in het Franstalige milieu maar gezien de tweetaligheid van Brussel en de taal van de doelgroep is dit, naar mijn mening, niet logisch.

De ontbrekende spanning en actie resulteren in 3 kraaien.

Eindbeoordeling:

Originaliteit: 3
Leesplezier: 3
Psychologie: 3
Schrijfstijl:  4
Spanning: 2
Plot: 3

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op https://www.leveninextratijd.be/

Tilly Hoskens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten