woensdag 14 maart 2018

De erfgename van Ellen de Vriend


Titel: De erfgename
Auteur: Ellen de Vriend
Uitgeverij: Karakter
Publicatiedatum: maart 2018


Achterflap
Horecaondernemer Britt Hulsman is al zesentwintig jaar gelukkig getrouwd met accountant Richard en samen hebben ze drie dochters, vier koffiebars en een bestaan waar velen jaloers op zijn. Zij is rijk en succesvol en hij is knap en charmant. Een romantisch weekendje weg met z’n tweeën is er door alle drukte bij ingeschoten en daarom genieten ze met volle teugen een weekend in een bed & breakfast in Zeeland.


Als Britt na haar ochtendwandeling terugkeert naar de B&B, blijkt deze onvindbaar, en lijkt ook Richard van de aardbodem verdwenen. Niets is wat het lijkt en niemand is wie hij zegt te zijn. Uiteindelijk doet Britt een schokkende ontdekkingen komt de adembenemende waarheid aan het lichtMening
Het is een dun boek, op de e reader 207 pagina’s inclusief nawoord en leest vlot en soepel. Het verhaal bestaat uit korte, steeds afwisselende hoofdstukken geschreven vanuit Britt en Mara. Beide dames kennen elkaar niet, maar komen door het lot wel met elkaar in aanraking richting het einde van het boek.
Britt is een succesvolle ondernemer, van huis uit welgesteld en woont met haar man Richard en haar drie tienerdochters in een prachtig huis. Gehaast arriveert ze thuis, vol verwachting van een weekendje uit dat manlief voor haar geregeld heeft. Britt is gelukkig met haar horecazaken (zojuist heeft ze haar vijfde filiaal geopend), hun hechte gezin en de hond. Echter, niets is wat het lijkt. Tijdens het weekend gebeuren er vreemde dingen en nadat Britt op de zaterdagmorgen even broodjes gaat halen bij de plaatselijke bakker  is Richard spoorloos verdwenen. De B&B waar ze dacht te logeren blijkt geen B&B en als ze met een politieagent binnen gaat kijken is de kamer waar ze logeerden niet meer herkenbaar als logeerkamer.

Britt belandt door de verdwijning in een enorm stressvolle tijd omdat de politie haar verdenkt en ze niet kan geloven dat Richard zelf ook maar enige kwaad in de zin kan hebben m.b.t. de verdwijning. Langzaam maar zeker wordt het haar echter duidelijk dat ze haar man waarmee ze al zovele jaren getrouwd is toch niet zo goed kent als ze dacht… Aanvankelijk mist ze het begrip en de medewerking van de politie en moet ze vooral steunen op haar tienerdochters. Uiteindelijk doorziet ook de politie de situatie en wordt alles binnen no-time (voor het geloofwaardige een beetje te snel) opgelost.

Hoewel de spanning in het boek licht wordt opgebouwd, wordt het nooit écht nagelbijtend. Toch lezen de verhaallijnen van de beide vrouwen, die al snel verweven worden met elkaar wel soepel en vlot. Ook aan het taalgebruik is veel aandacht besteed. Het verhaal verloopt redelijk voorspelbaar waarbij ik richting het einde wel het gevoel kreeg “ dat dit het toch niet alleen kon zijn “ …  Dat bleek gelukkig ook zo. Pas aan het einde van het boek begrijp je daadwerkelijk de titel van het boek De Erfgename en zo’n onverwachte twist is dan een positieve verrassing.

De personen in het boek leer je wel kennen, maar doordat het boek zo dun is en er toch wel veel gebeurt in heel korte tijd komt het verhaal toch wat afgeraffeld over. Alsof de schrijfster echt als doel had om het verhaal in maximaal 200 pagina’s te vertellen. Richard blijft een vreemd, ongrijpbaar figuur waarbij het voor de lezer een raadsel blijft waarom iemand na zo’n lang huwelijk in zo korte tijd verandert in een crimineel.

Las ik het boek met plezier? Ja! Het is een ontspannend boek, lekker voor vakantie aan het strand of zwembad. Miste ik diepgang en wat meer uitwerking? Ja! Het idee voor het verhaal vind ik mooi gevonden en ook de verhaallijnen van de vrouwen die elkaar kruisen is mooi gevonden. Met wat meer uitwerking (met name de persoon Richard) had er mijns inziens meer diepgang en spanning kunnen worden bereikt. Het verhaal had met meer uitwerking echt meer bladzijden verdiend. Een prima boek voor tussendoor, maar niet een verhaal dat echt blijft hangen…

Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten