woensdag 20 december 2017

Uitgeverij Tic

Voor onze auteurs steken we onze nek uit

Als kleine uitgever ken je je beperkingen. Wij zijn vooral gericht op de regio Limburg maar maken toch al eens een uitstapje naar de grote steden. Zo doen we met veel plezier mee met de Beurs van de VZU, de vereniging van zelfstandige uitgevers, die in september jl al voor de tweede keer werd gehouden in Utrecht. Daar ontmoet je je vakbroeders en bedrijven die met dezelfde beperkingen zitten. Een uitgeverij van alleen maar vertaalde Italiaanse literatuur, een uitgeverij met alleen maar speciale kinderboeken, eentje met maar één boek, een ander met boeken uit Friesland of Groningen.
We vinden absoluut dat we boeken hebben die een breder publiek verdienen. Romans van regionale auteurs, die wereldliteratuur zijn, kookboeken waar heel Nederland van zou kunnen genieten en wandelgidsen die voor heel Nederland geschikt zijn, mits de toerist in het zuidelijke deel van het eigen land wil blijven.

Maar om bekendheid te geven aan de speciale boeken die we maken moet je kunnen beschikken over een enorm budget óf toevallige connecties binnen de media die wel eens een ‘regionaal’ oogje willen dichtknijpen. Het zit er doorgaans niet in.

In maart komen we met een roman van Hans Kanters. Het boek heeft de titel ‘De danser van Katendrecht’ gekregen en gaat zoals de titel al aangeeft over Rotterdam, specifieker over een Rotterdammer, die werd gekozen tot de populairste van allemaal, vóór alle voor de hand liggende coryfeeën: Bep van Klaveren, een bokser van wereldformaat.

Hoe komt dat boek bij ons terecht? Het ligt nogal voor de hand. Hans Kanters is Rotterdammer in hart en nieren, maar woont al jaren en jaren in Limburg en na enkele boeken van zijn hand die duidelijk een Limburgs accent hadden, kwam hij met deze roman bij Uitgeverij TIC. Hoewel we zeiden dat we die markt niet kennen, de kopers niet en de verkopers niet, wilde hij dat wij zijn nieuwe roman uitgeven. En dus doen we het.

En geloof het of niet, het is een ontzettend leuke roman geworden of zoals een vroege lezer het aanduidde: literatuur als een mokerslag.


We hopen van harte dat deze Rotterdamse roman bij een Limburgse uitgeverij in de huidige digitale wereld ook zijn weg weet te vinden naar het Randstedelijk publiek. Voor onze auteurs steken we onze nek uit. Op 24 februari 2018 is het zover. Boekhandel Snoek was meteen bereid de deuren voor ons open te zetten voor een presentatie. En nu maar hopen dat ook de media ons welgezind zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten