dinsdag 28 november 2017

Boekenduel Dodelijke affaire Peter James

Deze Boekenduel gaat over Dodelijke affaire van Peter James. De twee deelnemers zijn Karin en Jantine

Titel: Dodelijke affaire


Auteur: Peter James

Uitgeverij: Fontein

Publicatiedatum: oktober 2017


Achterflap

Dodelijke affaire is het nieuwe deel in de Roy Grace-serie van Peter James waarvan alle delen afzonderlijk te lezen zijn. 'Wie eenmaal aan een Roy Grace-thriller begint, is voor zijn omgeving onbereikbaar.' Jodie Bentley had als kind twee grote wensen: mooi zijn en rijk worden. Het eerste heeft ze bereikt met behulp van plastische chirurgie en nu werkt ze hard aan het tweede doel. Haar idee daarover is simpel: je kunt het zelf verdienen of je kunt een rijke man zoeken. Zo'n man trouwen is makkelijk, van hem af komen is lastiger, daarvoor zijn bepaalde vaardigheden vereist, maar oefening baart kunst... Rechercheur Roy Grace is de Black Widow op het spoor. Meer en meer dringt het tot hem door dat deze moordenaar een zeer gevaarlijke, doortrapte vrouw moet zijn. Hij mag haar niet onderschatten, voordat ze meer slachtoffers weet te maken. Peter James is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld.


Cover

Karin:
De cover is sober, maar toch wel sfeervol en vooral intrigerend, en alhoewel met een ereader covers van minder belang zijn, vind ik de cover zeker en vast mooi passen in de reeks rond Roy Grace. In dit geval moest de cover mij het boek niet verkopen, vermits ik sowieso al fan was van Roy en zijn collega’s / vrienden / familie, dus telkens er een nieuw boek in de reeks verschijnt, komt het steevast hoog op mijn verlanglijstje.

Jantine

Het omslag van het boek is niet het originele zoals deze in Groot-Brittanie is uitgebracht. Vind ik niet erg, want ik hou helemaal niet van die Engelse covers.
Er staan nu 2 trouwringen met bloed op de cover wat goed past bij het verhaal en ook zeker een cover is wat ik in de winkel zou oppakken.



Voor het lezen

Karin
In de aanloop naar deze recensie heb ik eerst nog de 2 voorgaande boeken gelezen, ‘als de dood’ en ‘tot in de dood’. Beide boeken waren naar mijn mening top en liepen quasi naadloos in mekaar over; met meerdere doorlopende verhaallijnen. Ik hoop dat ‘dodelijke affaire’ met evenzeer bij de keel zal grijpen, even vlot leest en even goeie verhaallijn heeft. Verder hoop ik dat het persoonlijke leven van Roy en de zijnen verder wordt ontrafeld. En uiteraard hoop ik op een spannend boek!

Jantine

Ik mocht het boek Dodelijke affaire van Peter James lezen. Dit boek is het nieuwe deel in de Roy Grace-serie waarvan alle delen afzonderlijk te lezen zijn. Ik was erg blij dat ik werd gekozen om dit boek te recenseren.
Ten eerste omdat Peter James echt een van mijn favoriete auteurs is en ook omdat een goede vriend van mij, Peter Schilperoord (een van de weinige overlevenden van de beet van een zaagschubadder) aan dit boek heeft meegewerkt.
Mooie cover, goede auteur en medewerking van Peter. Mijn verwachtingen waren hoog.



Mening na het lezen


Karin:

In de laatste 3 weken de voorlopig laatste 3 boeken uit de Roy Grace reeks vlot na elkaar gelezen. Het meest recente boek ‘dodelijke affaire’ is iets dikker dan de voorgaande, en leest naar mijn gevoel is minder snel, maar daarom zeker niet minder vlot. Maar wat is het boek spannend en meeslepend ! Net zoals bij de andere boeken uit de reeks begint ook ‘dodelijke affaire’ met een bijna verwarrend aantal verhaallijnen en karakters, maar al snel groeien deze naar mekaar toe en worden de onderlinge verbanden hoe langer hoe duidelijker. Het boek zit vol spannende wendingen en bouwt op naar een spannende ontknoping van het hoofdverhaal. Maar dat niet alleen, het rode-draad verhaal rond Roy’s eerste vrouw Sandy ontwikkelt zich bijzonder snel en heeft een geweldige plot-twist in de laatste pagina’s; zoals wij het hier in het Antwerpse al wel eens zeggen (maar dan een beetje opgeschoond) : deze had ik absoluut niet zien aankomen !




Bovendien krijgt in dit boek ook een andere personage uit de reeks een iets prominenter, en zeg maar gerust sympathiekere rol, zoals ook dit in de laatste boeken werd opgebouwd


Jantine

De verdwijning van Roy's vrouw Sandy loopt als een rode draad door de boeken van Peter James heen. Tien jaar gelden is Sandy verdwenen en daarna heeft Roy nooit meer iets van haar vernomen. Inmiddels heeft hij een nieuwe vrouw Cleo en ze hebben samen een zoontje Noah.

In het vorige boek over Roy Grace is hij neergeschoten door Edward Crisp, een seriemoordenaar die Roy wilde arresteren. Helaas wist deze Crisp te ontkomen en vluchtte naar het buitenland.
Nu krijgt Roy een telefoontje uit Frankrijk van zijn collega's dat ze daar Edward Crisp hebben gevonden en gearresteerd.
Dan krijgt Roy ook nog een telefoontje uit Duitsland van een bevriende politie agent dat ze Sandy waarschijnlijk hebben gevonden en dat ze in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Hoe moet hij dit aan Cleo vertellen?

Maar dan lijken er ineens meerdere dringende zaken op het team af te komen.
Er woont een “zwarte weduwe” in Brighton. Deze Jodie heeft twee grote wensen, mooi zijn en rijk worden. Het eerste is vrij eenvoudig maar het tweede lastiger maar ze geeft de moed niet snel op. Ze papt aan met oude, rijke mannen, waaronder Walt Klein maar helaas levert het haar niet op wat ze ervan had verwacht. Dan gaat ze op naar een volgend slachtoffer die ze kan verleiden met haar ogenschijnlijke charme en mooie ogen.

Tooth, een bekende kruimeldief zoekt het verkeerde huis uit om in te breken. Er was een glazen deur met vreemd genoeg een massieve muur erachter. Langs de wanden stonden glazen bakken, verlicht met een heel zwakke groene gloed. Er waren ook twee vrijstaande rekken met rechthoekige glazen bakken van elk ongeveer een meter lang en een halve meter hoog. In al die bakken zaten beesten: slangen, spinnen, kikkers en iets wat eruitzag als een schorpioen.
Hij hoorde gescharrel. Gepiep. Een paar oogjes glansden hem tegemoet in het licht. Het was een kleine, merkwaardig uitziende kikker, goudkleurig en met zwarte ogen. Het beest kwam recht op hem af en sprong in zijn gezicht.
Vlak erna overlijdt deze Tooth onder verdachte omstandigheden. Onder dezelfde verdachte omstandigheden overlijdt er een oudere, rijke man. Volgens Roy en zijn team moet er een verband zijn. Maar wat is dat verband?

Dan komt Roy de “zwarte weduwe” van Brighton op het spoor. Maar deze “zwarte weduwe” is niet makkelijk te vinden. Meer en meer dringt het tot Roy hem door dat deze “zwarte weduwe” een zeer gevaarlijke, doortrapte vrouw moet zijn.
Terwijl Roy hard op zoek is naar deze gevaarlijke vrouw, komt er weer een telefoontje uit Frankrijk met het slechte nieuws dat Crisp is ontsnapt.

En dan is er nog steeds die vrouw in Duitsland die misschien Sandy kan zijn.

Conclusie:
Karin
Ik vind ‘dodelijke affaire’ een topboek, meeslepend en bijzonder onderhoudend; op goodreads heb ik hem alvast het maximum van 5 sterren gegeven; enne,, ik ben al helemaal klaar voor het volgende boek, want uiteraard zijn er cliffhangers die het wachten op nummer 13 alvast moeilijk zullen maken.

Heel fijn dat ik bij deze duo-recensie betrokken mocht zijn, ‘dodelijk affaire’ staat heel hoog in het lijstje van 40 boeken die in tot dusver in 2017 heb gelezen, minstens top 5; als het al niet top 3 is !!


Als ik teruglees naar ‘wat verwacht ik van het boek’, kan ik alleen maar zeggen : verwachting absoluut ingelost



Jantine

IJzersterk zijn de plots en de karakters worden heel erg goed neergezet. Roy Grace is bijna een echte man van vlees en bloed die je in je persoonlijke leven echt wel tot je familie of vriendengroep zou willen als het ware. Sympathiek en meelevend met zo nu en dan een emotioneel flardje vanuit zijn ziel maakt hem tot een geliefd mens. Een karakter dat je doet uitzien naar zijn volgende verhaal.

Het aantal kraaien komt uit op vijf voor Dodelijke affaire










Geen opmerkingen:

Een reactie posten