zaterdag 28 oktober 2017

Ilse Ruiters over Hebban award

Afgelopen donderdag won Ilse Ruijters de Hebban award voor beste thriller van het afgelopen jaar. Ze versloeg daarmee oa Karin Slaughter en M.J. Arlidge. Kenmerkend dit jaar was trouwens dat de gehele top drie uit Nederlandse thrillers bestond. Dacht ik zelf nog vorig jaar, toen voor het eerst alle Nederlandse en buitenlandse boeken op 1 hoop werden gegooid, dat nooit een Nederlandse schrijver zou kunnen winnen,maar ik moet mijn ongelijk bekennen. 
Natuurlijk feliciteerde Thrillerlezers Ilse al binnen 15 minuten met haar gewonnen prijs en stelden wij haar ook een paar vragen.


* Je klonk op de radio heel verbaasd. Was het een grote verrassing?

De redactie van Omroep Max had tegen me gezegd dat ze allerlei genomineerde auteurs zouden uitnodigen, dus niet alleen de winnaars. Ik zat helemaal aan het begin van de uitzending en was daardoor in de naïeve veronderstelling dat de rest nog moest komen. Maar toen zei Sander Verheijen, de general manager van Hebban, dus opeens dat ik gewonnen had!

* Wie had jezelf verwacht dat zou winnen?
Ik wist wel dat ik een goede kans maakte, maar het zou me ook niets verbaasd hebben als Isa Maron had gewonnen. Die schrijft zo goed! En heeft heel veel fans.

* Je versloeg is Karin slaughter! Wat maakt jou nog beter dan Slaughter?

Ha ha ha, wat een vraag! Mijn boeken zijn niet beter dan die van haar. Ze zijn wel anders. Minder gruwelijk, meer onderhuids. 

* Het blijkt dat meer dan 30 versies een boek fantastisch maakt. Bij de hoeveelste versie ben je met boek 3?

Versie twee pas, want hoe meer dat kleintje in mijn buik groeit, hoe minder ruimte er is voor allerlei zelfbedachte, nare personages. 

* Ga je na de bevalling opvoedboeken schrijven? Kan je als net geworden moeder vreselijke verhalen schrijven?

Da’s een goed idee!

*Wanneer verwacht je jullie kindje en de volgende  papieren bevalling?

Ik ben 3 januari uitgerekend. Mijn nieuwe boek verschijnt pas in 2019. Ik heb zo lang moeten wachten op een zwangerschap, dat ik nu echt de tijd wil nemen om te genieten van deze periode.

Isa Maron en Ilse zaten, toen bekend werd dat ze op de shortlist stonden, samen taart te eten. Ik denk dat Ilse nu op worteltaart moet gaan trakteren? Ben ik trouwens de enige die bij worteltaart altijd aan dat konijntje moet denken die elke dag naar de bakker gaat en om worteltaart vraagt? Hoop nu niet dat er mensen verbijsterd zitten af te vragen wat ik bedoel. Ik denk dat er nu veel mensen een konijntje in hun hoofd de clou van de mop horen zeggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten