dinsdag 31 oktober 2017

Het woud van Nele Neuhaus

Titel: Het woud
Auteur: Nele Neuhaus
Uitgave: juni 2017
Uitgeverij: Q

Samenvatting
Midden in de nacht gaat in het bos in de buurt van Ruppertshain een caravan in vlammen op. Oliver von Bodenstein en Pia Sander van de recherche worden opgeroepen om onderzoek te doen naar brandstichting. Dat wordt al snel ook onderzoek naar moord – in de uitgebrande resten van de caravan wordt een stoffelijk overschot aangetroffen.

Kort daarna wordt een doodzieke oude vrouw vermoord in een hospice. Bodenstein is ontzet; hij kende de vrouw al zijn hele leven. Het onderzoek leidt hem en Pia terug naar de zomer van 1972, toen Bodensteins beste vriend Artur spoorloos verdween. Een trauma dat hij nooit los heeft kunnen laten – en voor velen uit Ruppertshain te pijnlijk is om te willen bespreken. Het blijft niet bij twee doden. Rust er een vloek op het dorp?

Mening
Toen ik het eerste boek ,wat hier uitgebracht werd, Sneeuwwitje moet sterven las, was ik verkocht. Nog steeds heb ik dat boek hoog staan in mijn eigen lijst favoriete thrillers. Inmiddels is Het woud het achtste deel in de reeks met Oliver von Bodenstein, en Pia Sander.
De lezers van Neuhas haar boeken weten inmiddels wat ze kunnen verwachten: echte levendige dialogen, mooie personages (vooral ook heel veel personages) en een plot wat nooit simpel inelkaar gezet is. Vele verhaallijnen door elkaar lopend. En jij als lezer maakt dezelfde fouten als de rechercheurs maken. Ze bezit een schrijfstijl waarmee je in het verhaal gesleept wordt en je wilt doorlezen. Met op gezette momenten onthullingen of wendingen waardoor je het boek niet opzij wil of kan leggen.

Vanzelfsprekend heeft elk boek een afgeronde zaak, zodat ze in theorie gewoon los te lezen zijn. Maar ik denk dat het kenmerk van een zogenaamde vrouwenthriller is, dat er uitgebreide aandacht is voor het gevoelsleven van de personages en Neuhaus heeft daar een bijzonder talent voor. Dit zorgt dus voor een ontwikkeling van de belangrijkste personen die zich voortzet in elk deel.
Een aantal personages komen steeds weer terug , maar elk boek wordt ook bevolkt door veel nieuwe personen. Gelukkig zit er voorin een overzicht. Maar je moet Het woud niet pakken, als je doodmoe bent, want je moet echt wel opletten tijdens het lezen. Anders moet je gaan terugbladeren.
Ook al heeft Het woud zeker niet Sneeuwwitje verdreven als favoriet, een aanrader voor als je van ingewikkelde thrilers houdt,is het wel.

Plot 4,5
Psychologie 5
Spanning 4
Originaliteit 4
Leesplezier 4

Vier kraaien voor Het woud








Geen opmerkingen:

Een reactie posten