dinsdag 10 oktober 2017

De sekte van Mariette Lindstein

Titel: De sekte

Auteur: Mariette Lindstein

Uitgeverij: Manteau

Aantal pagina's e-reader: 574

Over de auteur:

Mariette Lindstein (1958) groeide op in Halmstad, aan de westkust van Zweden. Al van jongsaf aan had ze een talent voor het vertellen van verhalen. Tegen de tijd dat ze van school kwam had ze haar zinnen gezet op een carrière in de journalistiek. Die droom vervloog echter toen ze op 19-jarige leeftijd in de Scientologykerk belandde. Ze klom razendsnel op naar het hoofdkwartier, waar ze uiteindelijk 27 jaar bleef en op het hoogste niveau werkte, direct onder Scientologyleider David Miscavige. In 2004 slaagde ze erin te ontsnappen, onder dramatische omstandigheden. Mariette woont tegenwoordig in Zweden met haar man Dan Koon, een eveneens voormalig Scientologylid én auteur. Toen ze geïnterviewd werd door Pulitzer Prize-winnaar Lawrence Wright over haar tijd bij Scientology, ontstond het idee voor een thriller over een sekte, deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Inmiddels zijn alle drie de boeken uit Lindsteins trilogie enorme bestsellers in Zweden. De boeken verschijnen in 10 landen. Naast schrijven geeft Mariette ook lezingen en voorlichting over de gevaren van sektes.

Achterflap:

Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een New Age-beweging gesetteld. Hun charismatische leider, Franz Oswald, ontwikkelde de doctrine ViaTerra, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op beroemdheden en vooraanstaande politici. Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra. Ze is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt. Wanneer de idyllische zomer ten einde loopt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt Sofia zich af of ViaTerra wel zo'n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Er lijkt echter geen weg terug naar haar oude leven. Want niemand kon ViaTerra ooit verlaten.

Cover:

Dit is voor mij zo'n cover die ervoor zorgt dat ik het boek op zou pakken om de achterflap te lezen. Het straalt iets mysterieus en spannends uit. Het grote statige huis op een een prachtige plek, omringt door mist. Je voelt dat het huis zo zijn geheimen heeft. Het maakt mij nieuwsgierig, gaat het huis haar geheimen prijs geven?

En dan die titel: De sekte. Wat een aantrekkingskracht heeft dat, het blijft fascinerend en intrigerend om over over dit onderwerp te lezen.

Mijn mening:

Het blijft een fascinerend en interessant gegeven, sektes. Met regelmaat duikt er in het nieuws wel weer iets op over een sekte. Met hun charismatische leider, die zijn leden zo kan boeien dat ze voor de gemeenschap/sekte kiezen en alles doen wat deze leider van hen vraagt. Dat blijft een erg interessant gegeven, zeker als het door een ervaringsdeskundige wordt verteld. Mariette Lindstein is zelf jaren lid geweest van de Scientology Church en heeft daar zelfs een hoge functie bekleed. Ze spreekt dus uit ervaring en dat maakt dit boek vanaf het begin beklemmend. Ze neemt je mee naar het leven binnen een sekte, waar alles in het begin zo mooi lijkt. Als buitenstaander denk je al snel: “als het je uiteindelijk toch niet bevalt stap je toch gewoon op”. Maar zo eenvoudig ligt het vaak niet, zo wordt ook wel duidelijk in dit boek.

In het boek volgen we Sofia, een intelligente vrouw, die net afgestudeerd is aan de universiteit. Na een lezing van de charismatische Franz Oswald, gaat ze in op zijn aanbod om een weekje proef te komen draaien op het eiland waar ViaTerra is gevestigd.

ViaTerra is ondergebracht in een mooie grote villa op het noordelijk deel van het eiland en is selfsupporting. De groenten worden op het terrein van de villa gekweekt en er zijn stallen voor de dieren. De dagen van de leden zijn vol gepland met trainingen en onbaatzuchtig werk, dat zijn taken die dienen te gebeuren om alles draaiende te houden.

Sofia krijgt het aanbod om de bibliotheek op te zetten, het moet het pronkstuk van ViaTerra worden. Dat spreekt haar zo aan dat ze blijft en mee gaat draaien met de andere leden. Ze heeft het naar haar zin en volgt het programma. Ze merkt wel kleine eigenaardigheden op, maar wuift die weg onder het mom dat hoort er nu eenmaal bij. Zoals het uit handen geven van haar laptop en mobiele telefoon, er staat een centrale pc waar je zo nu en dan je mail mag checken. Alles wat er binnen de muren van ViaTerra gebeurt is gepland en wordt
gecontroleerd. Veel privacy is er niet, er wordt geslapen op slaapzalen en het licht gaat iedere avond op dezelfde tijd uit. Allemaal regeltjes die door iedereen braaf opgevolgd worden.

Als de sekte negatief in het nieuws komt begint er langzaam scheuren te ontstaan in het regime van Franz. Het gemoedelijke verdwijnt en er komen steeds meer gedwongen werkzaamheden. De sancties die de leden krijgen als er iets niet naar de zin van Franz is uitgevoerd, worden zwaarder en absurder

Op een gegeven moment gebeuren er zulke eigenaardigheden dat Sofia begint te twijfelen en ze besluit dat ze weg wil. Al snel krijgt ze door dat weggaan geen optie is. Dat doet haar besluiten om op zoek te gaan naar informatie over Franz Oswald. Wie is hij nu eigenlijk?

Door het verhaal van Sofia heen, lezen we over Frederik, deze cursieve gedeeltes laten je nekharen overeind staan. In het begin is het nog niet helemaal duidelijk over wie het gaat, maar al snel begint het te dagen en dat gaf mij een naar gevoel in mijn buik. Frederik heeft als kind al door dat mensen te manipuleren zijn en zo ingezet kunnen worden om iets te bemachtigen, een taak die uitgevoerd moet worden, een seksuele voorkeur of iets materieels, hij krijgt het keer op keer voor elkaar.

Mariette zet een klemmend en intrigerend verhaal neer. Ze weet je aandacht vast te houden en mee te nemen in een wereld die vol staat van manipulatie. Wie kun je nog vertrouwen, is er nog iemand te vertrouwen? Valt er te ontsnappen?

De sekte is het eerste deel van een trilogie en in februari komt het tweede deel, De sekte – Herrijzenis, uit en ik kijk daar nu al met smacht naar uit!

Punten:

Originaliteit: 4,5
 Leesplezier: 5
 Psychologie: 5
 Schrijfstijl: 5 
Spanning: 4 
Plot: 4,5

De sekte krijgt van mij 4,5 ster

Lilian


Koop bij bol.com

3 opmerkingen: